Markettien ja huoltoasemien peliautomaatit alkavat vaatia tunnistautumista – siirtymäaika vuoteen 2023 saakka

Veikkaus pyrkii vähentämään pelaamisesta syntyviä haittoja laittamalla peliautomaatit tunnistautumisen taakse. Lotto saattaa säilyä osin tunnistautumisen ulkopuolella.

rahapelit
peliautomaatti
Ismo Pekkarinen / AOP

Veikkauksen rahapeliautomaatteja pelaavan on tulevaisuudessa tunnistauduttava, kertoo Veikkaus. Päätös mukailee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoretta selvitystä, jonka mukaan tunnistautuminen on tehokas keino pelihaittojen vähentämiseen.

Uudistus koskee Veikkauksen yli 18 000 rahapeliautomaattia, ja sen on määrä tulla voimaan vuonna 2023. Peliautomaattien yleisimmät sijoituspaikat ovat marketeissa, kioskeissa ja huoltoasemilla.

Jo ennen vuotta 2023 osa automaateista toimii vain tunnistautuneena. Kun automaatteja muutenkin uusitaan, osa uusista automaateista alkaa vaatia aina tunnistautumisen.

Sitä, kuinka nopeasti tämä muutos tulee, ei vielä voi sanoa, kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta Ylelle.

Lotto ei ehkä vaatisi tunnistautumista

Ilmivalta kertoo, että monet muutoksen yksityiskohdat ovat muutenkin vielä auki. Muutosten taustalla on Veikkauksen hallituksen strateginen hanke, jolla halutaan vähentää pelihaittoja.

– Tulee vielä pohdittavaksi, kattaako tunnistautumisvelvoite kaikenlaiset pelit ja kaikenlaiset pelipanostukset, Ilmivalta sanoo Ylelle.

Hän viittaa esimerkkinä Lottoon, jonka pelaamiseen tarvittavan kupongin jättäminen ei välttämättä tule aina vaatimaan tunnistautumista. Ilmivalta muistuttaa Loton olevan pelihaittoja ajatellen yksi Veikkauksen harmittomimmista peleistä.

Siirtymä aiotaan tehdä hallitusti ja muistaa asiakaskokemus ja edunsaajien asema, Ilmivalta kuvaili Veikkauksen tiedotteessa aamupäivällä.

Hän korostaa, että tunnistautuminen on toimivin tapa yhdistää laaja pelitarjonta asiakasta suojelevaan ja vastuulliseen pelaamisen hallintaan.

Investointien kustannusarvio Veikkaukselle on tällä hetkellä viiden vuoden ajalle noin 50–100 miljoonaa.

Tunnistautumista vaativat automaatit tulevat hiljalleen

Vastuullisen rahapelitoiminnan päällikkö Hannu Rinkinen kertoo Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että tarkka tunnistautumisen tapa on vielä auki, sillä maksuliikenteen teknologia ehtii kehittyä paljon viidessä vuodessa.

Rinkisen mukaan tunnistautuminen voi tapahtua toisin kuin nykyisin, ja Veikkaus pyrkii löytämään siihen automaattien käyttäjille helpoimman tavan.

Ilmivalta kertoo Ylelle, että vielä ei tiedetä, kuinka esimerkiksi turistit pääsevät halutessaan käyttämään tunnistautumista vaativia automaatteja.

Veikkauksen mukaan valtaosassa peliautomaatteja voi jo nyt tunnistautua Veikkaus-kortilla. Tunnistautumisella ei kuitenkaan voi vielä rajoittaa pelaamista, vaan vain seurata sitä jälkikäteen verkkopalvelusta.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Veikkaus aikoo tuoda vähitellen markettien auloihin automaatteja, joita voi pelata vain tunnistautuneena.

Verkossa pelaavat Veikkaus-asiakkaat ovat joulukuun alkupuolelta alkaen joutuneet asettamaan itselleen pelaamista hillitsevät rajat. Veikkauksen mukaan jo yli 300 000 pelaajaa on asettanut itselleen euromääräisen rajan.

THL:n arvion mukaan Suomessa on noin 130 000 peliongelmaista ihmistä.

Päivitetty kello 13.28: Lisätty Pekka Ilmivallan Ylelle antamat kommentit.