1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusiutuvat energialähteet

Lahjat ilman kääreitä ja kinkkurasvasta dieseliä – Virpi Passojan joulussa on myös ripaus ekoilua

uusiutuvat energialähteet
Kuvassa Virpi Passoja
Passojan Virpille kierrättäminen kuuluu juhlaan ja arkeen.Juha Kemppainen / Yle

Harmaassa rintamamiestalossa on muhkea tuoksu. Yön leivinuunissa muhinut kinkku on levännyt pöydällä parisen tuntia, ja on aika avata paistopussi.

Passojan Virpi on jo pessyt muutaman tyhjän maitopurkin. Niitä tarvitaan kuljettamiseen, koska kinkunrasvasta tulee tänäkin jouluna uusiutuvaa dieseliä.

– Olin kinkkutempauksessa mukana jo jouluna 2016. Kuopiossa asuva siskoni vinkkasi asiasta ja vei joulun jälkeen rasvat mukanaan, koska heillä oli tempauksen keräyspiste.

Maitopurkissa kinkunrasvaa
Juha Kemppainen / Yle

Tänä jouluna rasvoja ei kuskata Kokkolan Kälviältä lähes 400 kilometrin päähän, koska Kinkkutempun keräyspisteitä on lisätty eri puolelle maata. Yhteensä niitä löytyy 150.

Kemianteollisuuden ideoima Kinkkutemppu-kampanja on Virpin mielestä fiksu tapa ottaa rasva hyötykäyttöön.

– Ei se tosin hukkaan ole mennyt meillä ennenkään. Olen pakastanut sitä lihaliemikuutioiksi keittoihin, Virpi kertoo.

Joulupaperit jääkööt kauppaan

Kodin jouluvaloissa palavat energiaa säästävät led-lamput. Virpi polttaa paljon myös tuikkukynttilöitä, joiden alumiinit hän vie metallikeräykseen.

10-vuotias joulukuusi on muovia, koska oikea sai allergisen lapsen aikoinaan oireilemaan voimakkaasti. Kuusi odottaa vielä lahjoja juurelleen. Niitä ei Passojan perheessä kääritä joulupaperiin ollenkaan.

– Lapset ovat jo niin isoja, ettei enää tarvitse paketoida. Laitamme lahjat sellaisenaan kuusen alle, ja sieltä jokainen saa etsiä sen, mitä on toivonut, Virpi kertoo.

Virpi ja Timo Passoja
Virpi ja Timo Passoja ja kippis joululle!Juha Kemppainen / Yle

Jos perhe saa lahjoja joulukasseissa tai -laatikoissa, Virpi kierrättää pakkaukset omiin joulutervehdyksiinsä seuraavana jouluna. Yleensä Virpi pyöräyttää viemisiksi joululimpun.

– Tykkään leipomisesta ja tiedän, että saajatkin tykkäävät, että leivon. Mistäpä sitä sitten parempi mieli tulisi, Virpi miettii.

Innokas leipuri kertoo nykyään myös ymmärtäneensä, että joulu tulee vähemmälläkin. Ennen valtavia leipomuksia syötiin pakkasesta pitkälle kevääseen.

Lue seuraavaksi