1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun keskustan sakkorysä on epätoivoisen autoilijan ratkaisu – ruudut ovat vähissä, ja auto on laitettava johonkin

Kauppatori, Julininkulma ja Akatemiantalo ovat yleisimmät paikat, joissa pysäköidään väärin.

pysäköinti
Karttagrafiikka
Yle

TurkuKun olet menossa Turussa torille, pankkiin, elokuviin tai teatteriin, parkkipaikan haku jää usein viime tinkaan. Ehkä Kauppatorilta löytyisi paikka. Siellä saatat ajaa suoraan sakkorysään. Toisen autoilijan ratkaisua ei kannata uskoa, vaan kannattaa tarkistaa liikennemerkin viesti. Kymmenet autoilijat pysäköivät joka päivä virheellisesti Turun kauppatorin vinoparkin ohessa olevalle kaistalle, jossa ei edes saa pysähtyä.

Turun kauppatorin parkkipaikka
Pahin Turun sakkorysä on Kauppatorilla. Pysähtyminenkin on kielletty suoralla osuudella.Minna Rosvall / Yle

– Tässä kohdassa on aika selkeät liikennemerkit. Liikennemerkkiä on parannettu. Ehkä kiireessä niitä ei huomaa. Tässä pitäisi ajaa läpi pysähtymättä, jos varikolla ei ole parkkipaikkaa, neuvoo valvontapäällikkö Esa Mettälä Turun kiinteistöliikelaitokselta.

Mettälän mielestä kiire on suurin syy siihen, miksi auto jätetään sakkopaikalle.

– Kun kierretään korttelia ja paikkaa ei löydy, laitetaan auto vain johonkin.

Väärin pysäköity auto estää toisen poistumisen

Taannoisessa pysäköinninvalvonnan ja poliisin yhteisessä sakkojen yössä kirjoitettiin yhteensä 71 pysäköintivirhemaksua. Suurin osa niistä annettiin Kauppatorin ympäristössä. Monet eivät tiedä, että väärin parkkeerattu auto voi estää toisen autoilijan poistumisen.

Jos pysäköintiaika on juuri loppunut, sakkoa ei tule.

Esa Mettälä

– On ollut tilanteita, että hiukan isompi auto ei enää käänny sieltä ruudusta. Sitten odotellaan, että väärin pysäköinyt tulee paikalle, kertoo Esa Mettälä.

Armoa annetaan joulun aikaan muutamia minuutteja

Pysäköinninvalvojat antavat hieman anteeksi joulukiireessä huhkiville kansalaisille. Valvontapäällikkö Esa Mettälä kertoo, että minuutteja tutkitaan lipukkeista armollisesti.

Julininkulma Turussa
Julinkulman edustalla pysäköintikieltomerkki kertoo, että siihen ei saa pysäköidä.Minna Rosvall / Yle

– Jos pysäköintiaika on juuri loppunut, sakkoa ei tule. Suurempi haaste ovat kännykkäpysäköinnit. Ne luetaan suoraan rekisteristä. Jos kone sanoo, että pysäköinti ei ole voimassa, se ei ole. Silloin saattaa käydä niin, että saa virhemaksun hyvinkin nopeasti. Toisaalta kännykkäpysäköinnissä aikaa on helppo lisätä, pohtii Mettälä.

Jotkut hakevat lipunkin sellaiseen autoon, joka on pysäköity ruuduttomaan paikkaan.

Esa Mettälä

Päivisin, muulloin kuin joulunalusaikaan, pysäköintipaikkoja on Mettälän mukaan suhteellisen paljon. Iltaisin keskustan kadunvarsipaikat ovat aika täynnä.

Tuomiokirkon ympäristössä pysäköinti on villiä 

Turussa Kauppatorin lisäksi tavallisia sakkorysiä ovat Julininkulman edusta ja tuomiokirkon ympäristö. Varsinkin markkinatapahtumien aikaan autoja laitetaan paikoille, joissa ei ole edes parkkiruutua. Valvontapäällikkö Esa Mettälä kertoo, että tapahtumien aikaan rikkeen tekijä voi selvitä huomautuksella.

Tuomiokirkon ympäristön parkkipaikkoja
Suurtorin markkinoiden aikaan autoja laitetaan parkkiruutujen ulkopuolellekin.Minna Rosvall / Yle

– Jotkut hakevat lipunkin sellaiseen autoon, joka on pysäköity ruuduttomaan paikkaan. Tarkastaja voi silloin huomauttaa, että tähän ei nyt pitänyt pysäköidä. Seuraamuksena voi silloin olla huomautus eikä virhemaksu, kertoo Mettälä.

Mikä sitten neuvoksi, että osaisimme pysäköidä oikein?

– Joissakin kohteissa on harkittu fyysisen esteen kuten pollarin laittamista. Se käytännössä estää ajamisen väärälle paikalle, mutta tuottaa yleensä ongelmia kunnossapidolle, kertoo Mettälä.

Lue seuraavaksi