Säteilyturvakeskus: Olkiluoto 3:ssa ei väärennettyjä osia

Areva kertoi viime vuoden kesäkuussa, että Ranskan ja muiden maiden ydinvoimalaitoksille on voitu toimittaa osia, joiden laadusta ei voida olla täysin varmoja.

Kuva: Joona Haarala / Yle

Olkiluoto kolmosen laitosyksikössä ei ole Säteilyturvakeskuksen mukaan käytetty laitoksen turvallisuutta vaarantavia osia.

STUK pyysi viime vuoden kesäkuussa suomalaisia ydinvoimalaitosyhtiöitä selvittämään laitoksille toimitettujen osien historian. Areva oli tuolloin kertonut, että Ranskan ja mahdollisesti muidenkin maiden ydinvoimalaitoksille toimitettujen laitteiden materiaaleissa oli mahdollisesti puutteita ja väärennöksiä.

Olkiluoto kolmosen osalta epäilys kohdistui Le Creusotin ja SBS Forgen tehtailla valmistettuihin osiin.

Turvallisuuteen vaikuttavat osat testattu

STUKin mukaan Olkiluoto kolmosen materiaalien laadusta on saatu TVOn tekemien tarkastusten ja selvitysten perusteella riittävä varmuus.

– Olkiluoto kolmosen osalta tapaus on nyt loppuun käsitelty. Kaikki laitoksen turvallisuuteen vaikuttavat osat on testattu, toteaa STUKin toimistopäällikkö Martti Vilpas.

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen ja TVO:n Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksikön osalta selvitykset valmistuivat keväällä. Laitosyksiköille toimitetuissa osissa ei selvitysten mukaan ole väärennöksiä, todetaan STUKin tiedotteessa.