Nelosolut kauppojen hyllyille heti vuoden alusta – katso listasta, mitkä alkoholilain uudistukset astuvat voimaan jo 1. tammikuuta

Ravintolat saavat myös alkaa mainostaa niin sanottuja happy hour -tarjouksiaan heti ensi vuoden alusta alkaen.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Alkoholilain uudistuksen myötä kaupat, kioskit ja huoltamot saavat alkaa myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia heti vuodenvaihteen jälkeen, tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun).

Eduskunta hyväksyi tänään tiistaina alkoholilain uudistuksen äänin 124–65. Lain on tarkoitus tulla voimaan maaliskuun alusta, mutta osa muutoksista tulee voimaan jo 1. tammikuuta.

Ennen voimaantuloaan laki vaatii vielä tasavallan presidentin Sauli Niinistön vahvistuksen joulukuun 28. päivänä.

Alla olevasta listasta näet, mitkä asiat muuttuvat heti vuodenvaihteen jälkeen.

Vahvat oluet ja long drink -juomat tulevat kauppojen hyllyille

Kaupat saavat alkaa myydä enintään 5,5-prosenttista olutta ja siideriä heti vuodenvaihteen jälkeen. Samalla poistuu myös vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse eli myös väkevistä alkoholijuomista valmistettuja juomasekoituksia voi löytää kauppojen hyllyiltä heti tammikuun 1. päivänä.

Käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupia voidaan hakea

Käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupahakemuksia voi jättää aluehallintovirastoihin heti vuodenvaihteen jälkeen.

Ravintoloiden happy hour -mainonta sallitaan

Ravintolat saavat mainostaa niin sanottuja happy hour -tarjouksia heti tammikuun 1. päivästä lähtien. Happy hour -tarjouksia saa mainostaa esimerkiksi kaduilla ja lehdissä.

Väkevien juomien hinnat voi kertoa verkossa

Väkevien juomien valmistajat, tukkumyyjät ja niitä myyvät ravintolat saavat esitellä tuotteitaan verkkohinnastoissa heti tammikuun alusta alkaen. Tällä hetkellä väkevien alkoholijuomien painetut hinnastot tai verkkohinnastot ovat sallittuja vain Alkolle ja muille vähittäismyyjille.

Ravintolat saavat olla vapaasti auki

Ravintoloiden aukioloajat vapautetaan 1. tammikuuta samaan tapaan kuin kauppojen aukioloajat vapautettiin viime vuoden alusta. Alkoholijuomien anniskeluaikoja koskevat uudet säädökset tulevat sen sijaan voimaan vasta maaliskuun alusta.

Lue myös: