1. yle.fi
  2. Uutiset

Jemenin kapinalliset ampuivat ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia

Ilmatorjunta pysäytti ohjuksen. Saudi-Arabia syyttää Irania ohjusten toimittamisesta Jemenin huthi-kapinallisille.

Saudi-Arabia
Jemeniläiset tutkivat Saudi-Arabian ilmaiskujen jälkiä Sanaassa 13. joulukuuta. Etualalla kulkee mies pitkässä vihertävänruskeassa päällystakissa kivääri olalta roikkuen. Taustalla mies kuvaa videokameralla maisemaa. Miesten takana on pommituksessa kärsinyt talo. Taivas on kirkkaansininen.
Jemeniläiset tutkivat Saudi-Arabian tekemän ilmaiskun jälkiä Sanaassa, Jemenissä 13. joulukuuta 2017. Jemenin huthi-kapinalliset ampuivat 19. joulukuuta ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia Riadia.Mohammed Huwais / AFP

Jemenin huthi-kapinalliset ovat ampuneet ballistisen ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia Riadia.

Saudi-Arabian ilmatorjunta torjui ohjuksen, eikä se aiheuttanut uhreja.

Jemenin kapinalliset sanovat, että iskun kohteena oli Saudi-Arabian johdon tapaaminen kuninkaallisessa Yamamah-palatsissa, kuningas Salmanin virka-asunnossa.

Jemenin kapinallisten edustaja Mohammed Abdul-Salam kertoi Twitter-tilillään, että iskussa käytettiin ballistista Volcano H-2 -ohjusta, joka tunnetaan myös nimellä Burkan 2-H.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi kuulleensa voimakkaan paukahduksen kello 12.50 Suomen aikaa, juuri ennen kuin Saudi-Arabian kuninkaan oli määrä esitellä kuningaskunnan budjetti.

Marraskuun alussa huthi-kapinalliset ampuivat ballistisen ohjuksen kohti Riadin kansainvälistä lentokenttää.

Ohjusisku johti siihen, että Saudi-Arabia tiukensi Jemenin kapinallisalueiden kauppasaartoa.

Saudi-Arabia on sittemmin lieventänyt saartoa, mutta ruoan ja polttoaineiden kaupalliset toimitukset ovat yhä rajoitusten kohteena.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät Irania

Saudi-Arabia syyttää sen alueellisen kilpailijan Iranin aseistavan huthi-kapinallisia, jotka taistelevat Saudi-Arabian tukemaa Jemenin hallitusta vastaan.

Saudi-Arabian liittolainen Yhdysvallat esitteli viime viikolla ohjuksen kappaleita, jotka Yhdysvaltain mukaan todistavat Iranin toimittaneen ohjuksen huthi-kapinallisille.

Iran on kiistänyt syytökset ohjusten toimittamisesta hutheille.

Siviiliuhrien määrä kasvaa Jemenissä

Jemenin sisällissodassa Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut raskaasti huthi-kapinallisten kontrolloimia alueita.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Saudi-Arabian ilmaiskuja runsaista siviiliuhreista.

YK:n ihmisoikeustoimisto on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että pelkästään 6.–16. joulukuuta saudien johtaman liittouman ilmaiskut tappoivat ainakin 136 siviiliä.

Lisäksi Saudi-Arabian taloussaarto on jyrkentänyt sisällissodan aiheuttamaa humanitaarista katastrofia jo ennestäänkin köyhässä Jemenissä.

Viime viikolla YK:n Jemenin humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick varoitti, että 8,4 miljoonaa jemeniläistä on vain askeleen päässä nälänhädästä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi