Venäjällä katsotaan, että HS:n vuotojutun taustalla on Nato – Tavoitteena lyödä kiila Helsingin ja Moskovan väliin

Helsingin Sanomien jutusta lähtenyt kohu on noteerattu Venäjällä, mutta tutkija kehottaa seuraamaan millä tasolla. Venäläiset syyttävät vuotojupakasta Natoa, joka juonii Suomea suuntaansa.

tietovuoto
Moskovan Punaisella torilla
Venäjällä on uutisoitu Suomen Viestikoekeskusta koskeva tietovuoto, mutta Venäjän valtiollinen johto ei ole sitä kommentoinut.Sergei Ilnitski / Epa

MOSKOVA Venäjän tiedotusvälineet ovat huomanneet Suomessa vellovan kohun Helsingin Sanomien julkaiseman viestikoekeskuksen jutun ympärillä.

Salaisiin asiakirjoihin perustunut juttu ja sitä seurannut toimittajan kotiin tehty kotietsintä on raportoitu venäläismediassa, ja sitä on analysoitu paikallisin voimin.

Useimmat kommentaattoreista näkevät kohun taustalla sotilasliitto Naton tai ainakin pyrkimyksen vetää Suomi kohti sotilasliittoa.

”Kohu ei kuulu meille”

Tutkija Andrei Kolesnikov Moskovan Carnegie-keskuksesta pitää kuitenkin Venäjän asiaan kohdistamaa huomiota jopa pienenä. Hän ei usko, että salaisten asiakirjojen vuotokohu koettelisi Suomen ja Venäjän suhteita.

– Minusta tärkeää on huomata kuka tai mikä taho juttua ei ole kommentoinut. Venäjän ulkoministeriö ja presidentin hallinnon edustajat ovat olleet vaiti asiasta, Kolesnikov huomauttaa.

Hän ei usko, että Venäjä ryhtyisi laajamittaiseen informaatiovaikuttamiseen asian ympärillä.

– Juttuja on täällä ollut, mutta ilmeisesti täällä ajatellaan, että skandaali on lännessä eikä kuulu meille, hän kuvaa.

Myös presidentti Sauli Niinistön rauhoittelevat kommentit on noteerattu venäläisessä lehdistössä.

Epäluottamusta Venäjää kohtaan

Useat Venäjän mediassa asiaa kommentoineet asiantuntijat pitävät kohua sotilasliitto Naton orkestroimana tai ainakin sen katsotaan hyödyttävän sotilasliittoa. Joko Suomea vedetään Naton jäseneksi tai sitten Suomen tiedustelu hyödyttää välillisesti Natoa.

Pääanalyysi on se, että vuodon tavoitteena on lisätä epäluottamusta Venäjää kohtaan sekä lyödä kiilaa Venäjän ja Suomen suhteisiin.

Ajankohtakaan ei ole sattumaa, sillä Suomessa käydään presidentinvaalit alkuvuodesta.

Venäjällä ajatellaan informaatiovaikuttamisen tavoitteista siis hyvin samalla tavoin kuin lännessä, tosin asetelma uhasta on päinvastainen.

Nato on syypää

Osa Venäjän mediassa esiintyneistä sotilasasiantuntijoista kummastelee, miksi kohu on ylipäätään syntynyt. Heidän mielestään ei pitäisi olla yllätys, että valtiolla on tiedustelutoimintaa.

Monet näkevät Suomen olevan jonkinlaisessa murrosvaiheessa, jossa se saatetaan vetää sotilasliitto Naton jäseneksi. Muun muassa Geopoliittisten kysymysten akatemian presidentti Leonid Ivašov sanoo, että Suomen pitäisi päättää asemastaan.

Sen sijaan Venäjän duuman puolustuskomitean varapuheenjohtaja Andrei Krasov pitää yllättävänä sitä, että Suomen sotilastiedustelu seuraisi nimenomaan Venäjän asevoimia.

Hänen kollegansa, duuman puolustusvaliokunnan toinen varapuheenjohtaja Juri Švytkin sanoo, että Suomi saattaa rikkoa kansainvälistä oikeutta, jos sen kokoama tiedustelutieto päätyy Natoon kuuluvien EU-maiden haltuun.

LUE LISÄÄ:

Presidentti Niinistö tietovuodosta: Lännestä ei ole kuulunut palohälytyksiä, en ole havainnut vaikutusta Venäjä-suhteisiin

Amerikkalaisasiantuntija Ylelle: "Tiedusteluyhteistyö jatkuu, koska sen on jatkuttava"

Ruotsissa tiedustelulaitos viestii avoimesti – HS:n tietovuoto-jutun kaltaiset "paljastukset" on jo kerrottu verkkosivuilla