Turvapaikanhakijoiden määrä selvässä laskussa – neljä vastaanottokeskusta suljetaan

Hyvinkään, Inkeroisten, Kiteen ja Kotkan Laajakosken vastaanottokeskusten toiminta päättyy.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Inkeroisten vastaanottokeskuksen edessä
Ville Pisto / Yle

Hyvinkään, Inkeroisten, Kiteen ja Kotkan Laajakosken vastaanottokeskukset suljetaan ensi kesään mennessä.

Maahanmuuttovirasto on irtisanonut Hyvinkään ja Inkeroisten vastaanottokeskusten sopimukset, ja toiminta keskuksissa päättyy ensi vuonna huhtikuun loppuun mennessä. Molempia keskuksia ylläpitää hoivapalveluyhtiö Metsätähti Oy.

Lisäksi virasto lakkauttaa SPR:n ylläpitämät vastaanottokeskukset Kiteellä ja Kotkassa. Nämä keskukset suljetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Tarve vähenee

Turvapaikanhakijoiden määrä vähenee, ja Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskuspaikkoja tarvitaan ensi kesään mennessä selvästi nykyistä vähemmän.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiksi kirjattujen määrä vähenee noin 500:lla kuukaudessa. Hakijat saavat oleskeluluvan ja siirtyvät vastaanottokeskuksista kuntiin asumaan. Osa lähtee maasta tai he poistuvat muusta syystä vastaanottopalveluiden piiristä.

Hyvinkään vastaanottokeskuksessa on 180 paikkaa ja Inkeroisten keskuksessa 150.

Kiteen vastaanottokeskuksessa on 300 paikkaa ja Kotkan Laajakosken keskuksessa 250 paikkaa.

Vastaanottokeskuksia suljetaan vielä lisää

Lisäksi monissa vastaanottokeskuksissa vähennetään paikkoja.

Maahanmuuttovirasto on antanut 23 vastaanottokeskukselle toimeksiannon supistaa majoituspaikkojen määrää kuluvan talven ja ensi kevään aikana. Paikkoja vähennetään yhteensä yli 1 100:lla. Paikkamäärien järjestely vastaanottokeskusten kanssa on vielä kesken.

Suomessa on tällä hetkellä noin 13 500 turvapaikanhakijaa. Heitä varten on toiminnassa yhteensä 55 vastaanottokeskusta, joista kahdeksan on tarkoitettu ilman huoltajaa tulleille alaikäisille.

Ensi kesänä arvioidaan lakkautettavan useita vastaanottokeskuksia. Myös näitä koskeva suunnittelu on yhä käynnissä.

Enimmillään vastaanottokeskuksia oli Suomessa tammi-helmikuussa 2016. Tuolloin Suomessa oli liki 250 erilaista vastaanottoyksikköä, joissa oli majoitustilaa yli 33 000 turvapaikanhakijalle.