Presidentti Niinistö tietovuodosta: Lännestä ei ole kuulunut palohälytyksiä, en ole havainnut vaikutusta Venäjä-suhteisiin

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on saanut selvityksen Helsingin Sanomille tehdystä tietovuodosta Puolustusvoimilta ja keskusrikospoliisilta.

tietovuoto
Presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö pitää Helsingin Sanomien haltuunsa saamien salaisten asiakirjojen vuotoa vakavana.Jussi Nukari / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö ei ole havainnut, että Helsingin Sanomille tehty tietovuoto olisi vaikuttanut Suomen luotettavuuteen läntisessä tiedusteluyhteistyössä.

– Ei ainakaan minun korviini ole kuulunut, että lännessä olisi mitään palohälytyksiä tämän johdosta kuulunut, Niinistö sanoo.

Hän ei myöskään usko, että tietovuoto on vaikuttanut Suomen Venäjä-suhteisiin.

– En ole havainnut, että se olisi vaikuttanut Venäjä-suhteisiin, ja Venäjällä on kyllä tietämystä tiedustelutoiminnasta.

Kohu sai alkunsa, kun Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa käsittelevän artikkelin, jossa oli käytetty lähteinä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Asiasta aloitettiin rikostutkinta.

Niinistö: Vakavuus tulee arvioitua

Presidentti Niinistön johdolla kokoontuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta sai tiistaina asiasta selvityksen sekä Puolustusvoimilta että keskusrikospoliisilta.

– Tutkinnat etenevät. On kaksi eri tutkintapolkua: toinen liittyy vuotamiseen ja toinen Helsingin Sanomien artikkeliin, Niinistö kertasi.

Niinistö uskoo, että tietovuodon vakavuus tulee samalla arvioitua perusteellisesti.

Hän ei osaa sanoa, milloin asiaa käsitellään ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa seuraavan kerran.

– Kyllähän tällaiset asiat varmasti aikansa ottavat, hän viittaa selvittelyn kestoon.

Hän toivoo valmistelussa loppumetreillä olevan tiedustelulain selkeyttävän tilannetta.

– Tilanne paranisi luultavasti sekä tiedonsaannin että tiedon haltijan valvonnan ja tiedonsaantitapojen valvonnan osalta.

*Lue lisää: *

Amerikkalaisasiantuntija Ylelle: "Tiedusteluyhteistyö jatkuu, koska sen on jatkuttava"

Puolustusministeri Jussi Niinistö tietovuotojupakasta: Myös Puolustusvoimilla peiliin katsomisen paikka

Hallitus ja presidentti saavat selvityksen kohutusta tietovuodosta – Sipilä: "Tämä on vakava asia"