Hyppää sisältöön

Kinkkurasvoista syntyy viemäreihin kymmenien kilojen rasvakönttejä - video paljastaa, mitä kaikkea viemärisukeltaja kohtaa syvyyksissä

Rasvat tukkivat yhä viemäreitä kaikista valistuskampanjoista huolimatta. Suurten viemäreiden tutkimisessa tarvitaan erityisten viemärisukeltajien apua.

Viemärisukeltajat tutkivat 600 millimetrin viemäriputkea.
Näin viemärisukeltaja tekee työtään.

Putkiston sisältä paljastuu ihmisten järkyttävä piittaamattomuus. Oma tai asuinalueen viemäri tukkeutuu tyypillisesti jätteistä, jotka eivät vessanpönttöön alkuunkaan kuulu.

Viemärisukeltaja Ville Viitanen Eerola Oy:stä taivastelee, miksi vessanpöntöstä huuhdellaan esimerkiksi intiimi- ja kosteuspyyhkeitä.

Ne eivät liukene veteen, vaan tukkivat viemärin joko heti tai kerääntyvät kauemmas muodostaen yhdessä viemärirasvojen kanssa suuria, lemuavia klönttejä.

– Mitään rasvoja ei kannata laittaa viemäriin. Viemäreistä löytyy niin paljon kaikkea, Viitanen lisää.

Rasva jämähtää viemärissä pahimmillaan jopa kymmenien kilojen paukuiksi yhdessä roskien, erilaisten kuitujen tai esimerkiksi haavanhoitotarpeiden kanssa. Rasva- ja kuitutukoksia viemärisukeltajat kutsuvat tuttavallisesti "kebabeiksi".

Viemärisukeltajan ammattissa pitää toisinaan olla varovainen viemäriin joutuvien vaarallisten esineiden, kuten lääkeruiskujen vuoksi.

– Vanhempi mestarini löysi kerran heinähangonkin sieltä, Ville Viitanen kertoo.

Viemärisukeltaja on usein ainoa apu vaativilla viemäriosuuksilla. Sukeltaja pääsee etenemään ahtaissa viemäreissä kerrallaan vain hengitysletkun pituuden verran, runsaat sata metriä.

Viemäritukokset toistuva riesa

Oulun Veden verkostopäällikkö Tero Kilpeläinen kertoo, että liikelaitos joutuu aukomaan suuria viemäritukoksia kymmeniä kertoja vuodessa. Hän korostaa, että ulosteiden lisäksi vessanpöntöstä saa vetää alas ainoastaan vedessä hajoavaa wc-paperia.

– Kinkkurasva hyytyy, kun se joutuu tekemisiin kylmän veden kanssa viemärissä. Se jää käytännössä viemäreiden seinämille ja aiheuttaa yhdessä paperin ja muiden roskien kanssa tukoksia.

– Saattaa olla, että joulu keskeytyy ikävästi, kun ei viemärit enää toimi, Tero Kilpeläinen muistuttaa.

Oikea paikka ruokarasvoille ja ruokajätteille on biojäteastia. Joulun Kinkkutemppu -paistinrasvakeräyksellä kinkkurasva päätyy biopolttoaineeksi.

Mitkään ruuanjätteet eivät viemäriin kuulu, sillä ne ruokkivat viemärirottia. Oulussa viemärirotat on torjuttu huolehtimalla verkoston tiiviydestä. Viemärisukeltajat ja kuvausrobotit kartoittavat säännöllisesti verkostoa vaurioiden ja heikentymien paikallistamiseksi.