Homeopaattiset lääkkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa – Kansallisen lääkeviraston linja tiukkenemassa

Lääkevirasto FDA vakuuttaa keskittyvänsä vaarallisina pitämiinsä homeopaattisiin tuotteisiiin.

Kuva: AOP

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA aikoo tiukentaa suhtautumistaan homeopaattisiin lääkkeisiin, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

FDA:n maalitauluna ovat erityisesti mahdollisia haitallisia ainesosasia sisältävät tuotteet ja ne, joiden väitetään tepsivän syöpään, sydäntauteihin sekä alkoholi- ja opiaattiriippuvuuksiin.

1800-luvulla kehitetty homeopatia perustuu ajatukseen, jonka mukaan sairautta voi hoitaa antamalla potilaalle reilusti laimennettuna ainetta, joka suurina määrinä aiheuttaa varsinaisen sairauden. Nykylääketieteen käsityksen mukaan homeopaattiset aineet tehoavat korkeintaan lumelääkkeiden lailla ja voivat pahimmillaan olla haitallisia.

Yhdysvaltain laki suhtautuu homeopaattisiin lääkkeisiin samalla lailla kuin muihin lääkkeisiin. Vuodesta 1988 lähtien maassa on kuitenkin noudatettu käytäntöä, joka on mahdollistanut niiden valmistuksen ja jakelun ilman FDA:n hyväksyntää.

Jatkossakaan FDA ei aio vaatia homeopaattisille tuotteille hyväksymismenettelyä, mutta se aikoo ottaa tarkempaan syyniin tuotteet, jotka se arvioi terveydelle erityisen haitallisiksi. Tällaisia ovat muun muassa lapsille ja vanhuksille tarkoitetut lääkkeet, ruiskeena annettavat lääkkeet sekä lääkkeet erityisen vakavien tautien varalle.

FDA on julkaissut netissä kokonaisuudessaan luonnoksen uusista ohjeista. Englanninkielinen luonnos löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Uusia ohjeita edelsi myrkkyskandaali

Uudet tiukennetut ohjeet tulevat noin vuosi sen jälkeen, kun hampaiden puhkeamisen oireita helpottamaan tarkoitetut homeopaattiset tabletit ja geelit yhdistettiin kymmenen lapsen kuolemaan ja 400:n sairastumiseen Yhdysvalloissa.

FDA:n laboratoriokokeet vahvistivat myöhemmin, että osa tuotteista sisälsi kohonneita pitoisuuksia belladonnaa. Belladonna on myrkyllinen koisokasvi, jota on käytetty perinteisesti myös lääkeaineissa.

FDA:n johtaja Scott Gottliebin mukaan ihmiset asettavat usein toiveensa ja laittavat rahansa hoitokeinoihin, joitka tuovat heille vain vähän, jos lainkaan, apua. Tuotteiden ongelmat liittyvät usein luokattomaan valmistusprosessiin tai vaarallisiin raaka-aineisiin. Pahimmillaan homeopaattiset lääkkeet voivat aiheuttaa merkittäviä ja jopa peruuttamattomia vahinkoja, hän sanoo.

Gottlieb korostaa kuitenkin, että tavoitteena on tasapaino, jossa huomioidaan FDA:n turvallisuushuolet ja ihmisten halu käyttää homeopaattisia tuotteita. FDA vakuuttaa keskittyvänsä selkeästi haitallisiin tuotteisiin.

Scott Gottlieb Kuva: AOP

Myös Britanniassa kannetaan huolta homeopatiasta

Homeopaattiset tuotteet eivät ole vastatuulessa pelkästään Yhdysvalloissa. Heinäkuussa Britannian julkinen terveydenhuolto NHS ilmoitti aikeistaan kieltää lääkäreiltä oikeuden määrätä homeopaattisia lääkkeitä. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

NHS:n johtaja Simon Stevens kuvaili homeopatiaa parhaimmillaan lumelääkkeeksi ja siihen käytettyjä rahoja NHS:n niukkojen varojen väärinkäytöksi.

Vuotta aiemmin Britannian parlamentin alahuone oli kehottanut lopettamaan valtion varojen käytön homeopatiaan.