1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kielet

Ekaluokkalaisen reppuun kiinan kielen kirja aapisen viereen? Kieltenopiskelu alkaa Helsingissä jo ekaluokalla

Pitkän A1-kielen opiskelu alkaa helsinkiläiskouluissa jo ekaluokalla ensi syksystä lähtien. Valittavana olevien kielten joukossa on myös kiina.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsinkiläiset ekaluokkalaiset opiskelevat paitsi lukemaan ja laskemaan, myös venäjän aakkosia tai kiinan kielen merkkejä ensi syksystä lähtien.

Jos siis halua on. Valittavana on myös englanti, espanja, ruotsi, ranska ja saksa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti asiasta tänään tiistaina.

Kieltenopetuksen aikaistaminen kolmannelta luokalta ensimmäiselle perustuu kaupunkistrategiaan, joka tähyää kohti entistä kansainvälisempää Helsinkiä.

– Ja jos mietitään ihan kieltenoppimisen näkökulmasta, niin se on nuorempana helpompaa. Lasten kielitaito vahvistuu, kun opiskeluaikaa tule kaksi vuotta lisää. Vielä kun panostamme entistä enemmän puhuttuun kieleen, niin saamme hyvinkin kielitaitoisia kansalaisia, Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo iloitsee.

Espanjan suosio kasvaa, saksa hiipuu

Lähes 80 prosenttia helsinkiläiskoululaisista aloittaa kieltenopiskelun tällä hetkellä englannin kielestä. Muista kielistä vahvimmin suosiotaan kasvattaa tällä hetkellä espanja. Myös venäjää luetaan entistä enemmän. Saksa ei sen sijaan vedä.

– Se on ollut jo pidemmän aikaa sellaisessa asemassa, että vaikka kieltä tarjotaan, niin opetusryhmiä ei saada kasaan, Salo toteaa.

A1-kielten opetuksessa minimiryhmäkoko on 12-15 oppilasta.

Helsinkiläiskoulujen tulevaa kielitarjontaa (siirryt toiseen palveluun) viilataan vielä kevään aikana. Seuraavaksi mietitään kunkin koulun A2-kielten tarjontaa, ja mahdollisesti myös sen opiskelun aloittamista kolmannella luokalla nykyisen neljännen sijaan.

Helsingissä voi opiskella myös saameksi

Pasilan peruskoulussa aloitetaan elokuussa laajamittainen kaksikielinen suomi-saame-opetus. Toiminta käynnistyy, jos oppilaita on vähintään viisi.

Laajamittaista kaksikielistä suomi-englanti-opetusta on tarjolla Malmin peruskoulussa. Oppilaita Malmille otetaan koko kaupungin alueelta soveltuvuuskokeen kautta. Aloittavassa ryhmässä on oltava vähintään 12 ja enintään 25 oppilasta.

Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa vähintään 25 prosenttia oppitunneista annetaan vieraalla kielellä.

Kielirikasteista suomi-englanti-opetusta annetaan ensi syksystä lähtien neljän helsinkiläiskoulun ekaluokkalaisille. Kielirikasteisessa opetuksessa vieraan kielen osuus on alle neljännes tuntimäärästä.