Surevat omaiset saivat laskuja ruumiinavauksista – Saksan johto myönsi tylyn kohtelun Berliinin terrori-iskun jälkeen

Liittokansleri Angela Merkel tapasi viimevuotisen joulutori-iskun uhrien omaisia ensimmäistä kertaa tällä viikolla.

terrorismi
Angela Merkel, taustalla valkoisia ruusuja joulutorilla.
Liittokanlseri Angela Merkel otti osaa Berliinin Breitscheidplatzilla järjestettyyn terrori-iskun muistotilaisuuteen.Clemens Bilan / EPA

Saksan johto on myöntänyt, että se epäonnistui viimevuotisen Berliinin joulutori-iskun uhrien omaisten tukemisessa. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin mukaan omaiset saivat tukea liian vähän ja liian myöhään.

– Monet perheenjäsenet ja loukkaantuneet, siis monet teistä, tuntevat jääneensä valtion hylkäämiksi, presidentti Steinmeier sanoi tiistaina omaisille järjestetyssä muistotilaisuudessa keisari Vilhelmin muistokirkossa Berliinissä.

Muistotilaisuuden jälkeen Berliinin Breitscheidplatzilla paljastettiin muistomerkki, johon on kaiverrettu uhrien nimet. Tasan vuosi aiemmin 12 ihmistä sai surmansa ja 70 loukkaantui torilla terrori-iskussa.

Tieto kulki hitaasti

Osa omaisista ja loukkaantuneista on arvostellut kovin sanoin viranomaisia ja liittokansleri Angela Merkeliä. He julkaisivat aiemmin joulukuussa avoimen kirjeen, jonka mukaan valtio ei tarjonnut tukea tai minkäänlaisia lohdun sanoja iskun jälkeen.

Jotkut omaisista saivat kuulla läheisensä kuolemasta vasta kolme päivää iskun jälkeen. Seuraavaksi posti toimitti laskun uhrin ruumiinavauksesta, kertoo jälkihoitoa setvinyt raportti.

Omaiset ovat arvostelleet myös poliisia, joka ei onnistunut estämään iskua. Saksan media on paljastanut, että iskun tehnyt tunisialainen Anis Amri oli turvallisuuspalvelujen tarkkailussa ennen iskua.

Amria ei pidätetty tai karkotettu, vaikka hänen turvapaikkahakemuksensa oli hylätty ja hänen radikalisoitumisensa ja huumerikoksensa olivat viranomaisten tiedossa.

Merkel lupasi korjata virheet

Uhrien omaisia loukkasi myös se, ettei liittokansleri Merkel ottanut heihin henkilökohtaisesti yhteyttä. Merkel tapasi omaisia ja loukkaantuneita ensimmäistä kertaa vasta tämän viikon maanantaina järjestetyssä tilaisuudessa.

Merkel kuvasi omaisten kanssa käytyjä keskusteluja hyvin avoimiksi.

– Omaisten puolelta oltiin hyvin suorapuheisia, mikä osoitti maamme heikkoudet tässä tilanteessa, Merkel sanoi.

Merkel lupasi korjata valtion tekemät virheet ja sanoi aikovansa tavata omaisia uudelleen muutaman kuukauden kuluessa.

Viranomaisten kömmähdykset jatkuvat yhä. Kun omaiset saivat kutsun tiistain muistotilaisuuteen, mukana oli muistutus siitä, ettei taksimatkoja korvata.

Lähteet: AFP, AP