FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov: Venäjä ottanut kiinni 137 ulkomaista agenttia

Bortnikov muistuttaa laajassa haastattelussa Suomen tehneen tiedusteluyhteistyötä Saksan kanssa ennen Saksan suurhyökkäystä Neuvostoliittoon.

FSB
Aleksandr Bortnikov kuvattuna Kremlissä, Moskovassa 19. joulukuuta.
Aleksandr Bortnikov kuvattuna Kremlissä, Moskovassa 19. joulukuuta.Juri Kochetkov / EPA

Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sanoo, että ulkomaat vakoilevat Venäjällä paljon, mutta FSB:n vastavakoilu on tehokasta.

Bortnikov kertoo mielipiteistään Rossiiskaja Gazetalle antamassaan laajassa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Rossiiskaja Gazeta on Venäjän hallinnon lehti.

Haastattelu on annettu tiedustelupalvelun keskiviikkona olevan 100-vuotispäivän kunniaksi. Bolševikit perustivat FSB:n esi-isä Tšekan joulukuussa 1917.

Suomi, Baltia ja Puola samassa nipussa

Bortnikov puhuu haastattelussa paljon tiedusteluelinten historiasta. Puhuttaessa toisesta maailmansodasta hän mainitsee myös Suomen.

Kun haastattelija kysyy, oliko tiedustelupalveluilla tietoja Neuvostoliittoa vastaan valmistellusta hyökkäyksestä, Bortnikov kertoo tiedustelupalvelun tehneen vastatoimia akselivaltojen kiihtyvää tiedustelua vastaan.

– Aktiivista tiedustelua tekivät myös Puolan, Suomen ja Baltian maiden tiedusteluelimet, jotka keräsivät tietoa Neuvostoliiton sotilaallisesta ja taloudellisesta kapasiteetista. Näiden maiden johto oli aktiivisessa yhteydessä Berliiniin, hän sanoo.

Bortnikovin mukaan Neuvostoliiton vastavakoilu oli niin tarkkaa, että ulkomaiset eivät voineet ottaa askeltakaan ilman että Neuvostoliitto olisi tietänyt siitä.

Puhuessaan myöhemmin haastattelussa FSB:n toiminnasta tänä päivänä, Bortnikov muistuttaa ulkomaisten agenttien yrittävän edelleen vakoilla Venäjällä. Hän kertoo, että vuosina 2012–2017 FSB on ottanut kiinni 137 ulkomaista agenttia.

Viimeksi tänään norjalaismies vangittiin Venäjällä vakoilusta epäiltynä.

Toisaalta Bortnikov sanoo kansainvälisen yhteistyön kasvavan jatkuvasti. Hänen mukaansa FSB:llä on viralliset yhteydet 205 tiedusteluorganisaatioon 104:stä maasta.

Noin 4500 venäläistä lähtenyt vierastaistelijoiksi

Aleksandr Bortnikov kehuu haastattelussa, että FSB on estänyt pelkästään kuluvan vuoden aikana 23 terrori-iskua Venäjällä. Hänen mukaansa viiden viime vuoden aikana terrorismiin ja ekstremismiin liittyvistä rikoksista on tuomitta 9500 ihmistä.

Bortnikov sanoo, että kaikkiaan 4500 venäläistä on lähtenyt ulkomaille liittyäkseen terrorijärjestöihin. FSB:n prioriteetti on hänen mukaansa "nukkuvien" terroristisolujen löytäminen ja torjuminen.

Pitkässä haastattelussa Bortnikov puhuu myös Ukrainasta, korruptiotutkinnoista sekä yhteiskunnan suhteesta FSB:hen.