1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hammashoidon sote-kokeilu alkaa, lentokenttäbussit kulkevat kinkkurasvalla, Lapissa pyryttää

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hammaslääkäri ja hammashoitaja hoitavat potilaan hampaita.
Mika Kanerva

Maan ensimmäinen hammashuollon sote-kokeilu alkaa Keski-Uudellamaalla

Oletko vähintään 18-vuotias ja kirjoilla Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa tai Tuusulassa? Sinulla saattaa olla kokeilun aikana oikeus esimerkiksi paikkauttaa hampaasi yksityisellä hammaslääkäriasemalla samaan hintaan, mitä palvelu maksaisi kunnan hammashoitolassa. Kokeilun valintojen tekeminen avautuu potilaille loppiaisen jälkeen.

Kinkkurasva muuntuu uusiutuvaksi dieseliksi Porvoossa

Joulukinkkujen paistorasvan kerääminen alkoi tänään ympäri Suomen. Kinkkurasvat muuttuvat lopulta Nesteen Porvoon jalostamolla uusiutuvaksi dieseliksi. Tätä tähteistä ja jätteistä tehtävää uusiutuvaa polttoainetta käytetään jo esimerkiksi Finavian lentokenttäbusseissa Helsinki-Vantaalla, Helsingin kaupungin katujen kunnossapidon työkoneissa, Porvoon kaupungin ajoneuvoissa sekä HSL:n tilaamassa bussiliikenteessä.

Kinkkua paistetaan uunissa
Yle

Trumpin verouudistus lähes maalissa – Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi lain

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone on hyväksynyt republikaanien ajaman verouudistuslain lopullisen version äänin 227–203. Lain hyväksymisessä tuli kuitenkin yllättävä mutka matkaan, sillä jo hyväksytyssä versiossa havaittiin olleen kolme kohtaa, jotka olisivat edellyttäneet suurempaa ääntenenemmistöä kuin pelkän yksinkertaisen enemmistön. Nyt nämä kohdat riisutaan laista pois, jotta se voidaan hyväksyä.

Yhdysvaltojen kongressitalo.
Yhdysvaltojen kongressitalo.Chip Somodevilla / AFP

Kreikan hallitus jakaa joulutukea vähävaraisille

Kreikan hallitus jakaa joulutukea vähävaraisille kansalaisille, kun Kreikan talous on saatu hienoiseen kasvuun seitsemän lamavuoden jälkeen. Rahaan oikeutetuilla kansalaisilla on rahanreikiä, mutta monet pelkäävät, että tuki otetaan heiltä veroina tai muina maksuina myöhemmin pois.

Joulu Ateena Kreikka.
Ateenalaisten iloksi sytytettiin jouluvalot 12. joulukuuta. Kreikan hallituksen joulutuki vähävaraisille kreikkalaisille ei ilahduta kaikkia tuen saajia, koska hallituksen pelätään perivän sen pois tavalla tai toisella.Alexandros Vlachos / AOP

Lumisateet heikentävät ajokeliä Lapissa

Tänään keskiviikkona sadealue liikkuu maan keskiosissa hitaasti eteläkaakkoon. Lännessä sade tulee vetenä ja idässä lumena. Kainuussa voi illalla ja yöllä kertyä jopa 10 cm lunta, ennustaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Lapissa liikkuu lumipyryalue itään, ja paikoin sataa myös jäätävää tihkua. Ajokeli on paikoin erittäin huono. Lue lisää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta.
Yle
Lue seuraavaksi