Trumpin verouudistus lähes maalissa – Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi lain

Edustajainhuoneen äänestys joudutaan uusimaan. Senaatin on määrä äänestää laista myöhemmin..

verolait
US Capitol
Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone hyväksyi verolain.Michael Reynolds / Epa

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone on hyväksynyt republikaanien ajaman verouudistuslain lopullisen version äänin 227–203. Jos laki hyväksytään myös senaatissa, presidentti Donald Trump pääsee vahvistamaan sen allekirjoituksellaan.

Lain hyväksymisessä tuli kuitenkin yllättävä mutka matkaan, sillä jo hyväksytyssä versiossa havaittiin olleen kolme kohtaa, jotka olisivat edellyttäneet suurempaa ääntenenemmistöä kuin pelkän yksinkertaisen enemmistön. Nyt nämä kohdat riisutaan laista pois, jotta se voidaan hyväksyä.

12 republikaaniedustajaa äänesti demokraattien vastaehdotuksen puolesta.

Senaattorien on määrä äänestää laista vielä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Senaatin äänestyksestä odotetaan tiukkaa, sillä republikaaneilla on vain niukka enemmistö.

Varapresidentti Mike Pence on lykännyt matkaansa Lähi-itään, jotta voi senaatin puheenjohtajana äänestää tarvittaessa lain puolesta.

Verouudistus olisi presidentti Trumpin ja republikaanipuolueen suurin poliittinen voitto tällä vaalikaudella. Laki leikkaa suuryritysten ja etenkin varakkaiden palkansaajien verotusta.

Republikaanien mukaan laki kiihdyttää talouskasvua, kun taas demokraattien mielestä se on lähinnä tulonsiirto rikkaille. Verouudistuksen on laskettu kasvattavan valtiontalouden alijäämää entisestään.

Republikaanisenaattori John McCain ei osallistu äänestykseen, koska hän on saamassa hoitoa aivosyöpäänsä. Tästä huolimatta republikaaneilla olisi senaatissa enemmistö äänin 51-48.

Lue myös:

USA:n verolain käsittely ihmetyttää – 500 sivua luettava parissa tunnissa, lakitekstissä lukukelvottomia harakanvarpaita

Yhdysvaltain varapresidentti lykkää Lähi-idän matkaansa – Pence tarvitaan Trumpin verouudistuksen taakse

Yhdysvaltain republikaanit puskevat veronalennusta eteenpäin – alijäämä huolettaa

20.12. klo 6.02 uutiseen lisätty tieto tarvittavasta uudelleenäänestyksestä.

Lähteet: Reuters, AP, STT