Viekö "neuvostotyyppinen" oikeuslaitos Puolan äänioikeuden EU:ssa?

Puola voi myös menettää miljardeja euroja EU-tukia.

Puola
Euroopan komission Berlaymont-rakennuksen kirjanpitoarvo on 344 miljoonaa euroa.
Euroopan komission Berlaymont-rakennuksen kirjanpitoarvo on 344 miljoonaa euroa.Olivier Hoslet / EPA

Euroopan unionin komissio päättää tänään keskiviikkona, ottaako se käyttöön EU:n perussopimuksen artiklan 7. Päätöksen taustalla olisi halu rankaista Puolaa EU-sääntöjen rikkomisesta.

EU:n perussopimuksiin kuuluvan Lissabonin sopimuksen 7. artikla antaa komissiolle mahdollisuuden aloittaa rankaisutoimet sellaista maata kohtaan, joka rikkoo EU:n sääntöjä ihmisoikeuksista ja demokraattisista arvoista.

Komissio on suuttunut erityisesti Puolan oikeuslaitokseensa tekemistä uudistuksista. Tuomareiden nimittäminen on politisoitu siten, että Puolan hallitseva puolue voi käytännössä määrätä tuomarivalinnoista ja myös erottaa korkeimman oikeuden tuomarit jo kesken heidän toimikauttaan.

Komissiossa Puolan oikeusjärjestystä on verrattu neuvostoajan oikeuteen.

Puolan lakeja ei ole vielä vahvistettu. Presidentti Andrzej Dudalla on tammikuun 5. päivään saakka aikaa allekirjoittaa lait.

Rangaistuksena Puolalta voitaisiin viedä äänioikeus EU:n sisällä. Se voi myös menettää miljardeja euroja tukirahaa. Puola on tukirahojen suuri nettosaaja.

Rangaistukset edellyttävät kuitenkin muiden EU-maiden hyväksyntää. Unkari on ilmoittanut tukevansa Puolaa joka tapauksessa.

Aiheesta muualla:

There are no good options for dealing with Poland’s government (siirryt toiseen palveluun)

Understanding Poland's Battles With the EU (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters