Yhdysvaltain senaatti hyväksyi suuren verouudistuksen

Verot alenevat kaikissa tuloluokissa, joskin varakkailla eniten. Samaan aikaan valtio alkaa velkaantua entistä nopeammin.

Ulkomaat
Washingtonin Capitol-kukkula illanhämyssä.
Washingtonin Capitol-kukkula illanhämyssä.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain kongressin ylähuone, senaatti on hyväksynyt presidentti Donald Trumpin ajaman suuren verouudistuksen.

Päätös tehtiin äänestysluvuin 51-48, joten kaikki republikaaniedustajat äänestivät esityksen puolesta ja kaikki demokraatit vastaan. Republikaaniedustaja John McCain ei ollut paikalla, sillä hän on saamassa syöpähoitoja.

Esityksen läpimeno vaatii vielä edustajainhuoneen hyväksynnän. Edustajainhuone oli jo aiemmin hyväksynyt sen, mutta lakiesitykseen piti tämän jälkeen tehdä pieniä korjauksia, joten edustajainhuone joutuu äänestämään asiasta vielä kerran. Esityksen läpimeno lienee selvä.

Senaatissa republikaaniedustajat puhkesivat riemunhuutoihin, sillä kyseessä oli suurin verouudistus Yhdysvalloissa 30 vuoteen.

Lakipaketti alentaa veroja kaikkiaan 1 500 miljardilla dollarilla. Verot alenevat kaikilla tuloluokilla, mutta suurimpia hyötyjiä ovat suuryritykset ja varakkaat kansalaiset.

Demokraatit, samoin kuin Yhdysvaltain velkaantumisesta huolestuneet republikaanit ovat muistuttaneet, että verouudistus todennäköisesti kasvattaa valtion velkaa noin tuhannella miljardilla dollarilla vuosikymmenessä, vaikka veroalen liike-elämää vilkastuttavat vaikutukset on otettu huomioon.

Aiheesta muualla:

Senate passes tax bill, teeing up final House vote (siirryt toiseen palveluun)

Trump's tax bill: US Senate passes reform legislation (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP