Asiantuntija nettiäänestämisestä vaaleissa: Pienikin ongelma voi heiluttaa luottamusta

Nettiäänestyksen riskejä ovat muun muassa vaalitulosten manipulointi ja palvelunestohyökkäykset, totesi oikeusministeriön työryhmä eilen.

Ylen aamu-tv: Eikö nettiäänestystä saada luotettavaksi?
Ylen aamu-tv: Eikö nettiäänestystä saada luotettavaksi?

Nettiäänestystä ei suositella otettavaksi käyttöön Suomessa yleisissä vaaleissa, sillä sen riskit ovat suurempia kuin hyödyt. Näin totesi asiaa selvittänyt oikeusministeriön työryhmä eilen tiistaina.

Riskeiksi tunnistettiin muun muassa vaalituloksen laaja manipulointi ja vaalien häirintä palvelunestohyökkäyksillä sekä vaalisalaisuuden laajamittainen murtuminen.

Teknisesti nettiäänestys olisi toteutettavissa, mutta teknologia ei ole vielä tarpeeksi korkealla tasolla. Esimerkiksi vaalisalaisuutta jouduttaisiin miettimään uudestaan, sillä äänestys ei enää tapahtuisi vaalivirkailijan edessä, vaan äänestäjällä olisi mahdollisuus antaa äänensä esimerkiksi kotikoneeltaan.

– Perhetilanteessa ainakaan nykyteknologialla ei oikein voida tietää, että miten se äänestäminen on tapahtunut ja onko äänestäjän tahto todella toteutunut ja mikä on vaalisalaisuuden tilanne, sanoi oikeusministeriön työryhmän puheenjohtaja Johanna Suurpää tänään keskiviikkona aamu-tv:ssä.

– Asiantuntijoiden mukaan jos on pienikin ongelma tai vain huhu ongelmasta, niin sillä voidaan heiluttaa luottamusta vaaleihin verrattuna tämän hetkiseen järjestelmään, jossa äänestysliput voidaan aina laskea uudestaan.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen ryhmäpäällikön Jarna Hartikaisen mukaan monet nettiäänestyksen tekniset ongelmat olisi kuitenkin ratkaistavissa.

Esimerkiksi tietomurto, jossa tunkeudutaan järjestelmään ja muutetaan tuloksia, olisi mahdollista selvittää.

– Se on teknisesti mahdollista estää tai selvittää, mutta jälleen se luo sen epäluottamuksen, Hartikainen kommentoi.