1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. HK-Scan

MT: HK Scanin uudelta tehtaalta ajetaan broilereita eläinten ruuaksi ja lannoitteeksi

HK Scanin mukaan se on aliarvioinut tehtaan ylösajon vaatiman ajan.

HK-Scan
HKScanin siipikarjantuotantolaitos
HKScan

HKScanin Rauman uuden siipikarjalihatehtaan tuotanto on alkanut takkuillen. HK Scan on joutunut ajamaan kymmeniä rekkalasteja broilereita Raumalta Honkajoen kierrätyslaitokselle tuhottavaksi ja eläinrehuksi, kertoo Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).

Lehden haastattelema toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo, että uuden tehtaan digitalisointi on ollut arveltua isompi haaste. Ongelmia on ollut nyt pakkauslinjalla.

Tehdas pyörii kahdessa vuorossa. Lisäksi Lihatalo on tuonut Raumalle avuksi työntekijöitään Tanskasta.

HKScanin Rauman tehdas oli yli 80 miljoonan euron investointi. Uudella tuotantolaitoksella HKScan tähtää merkittävään viennin kasvuun.

Rauman uuden teurastamon aloittaminen painaa myös elintarvikeyhtiön tulosta. Yhtiö arvioi lokakuussa, että tämän vuoden tulos jää tappiolliseksi, kun viime vuonna voittoa oli yli 13 miljoonaa euroa.

HKScan: Laatuvaatimukset tiukat

HKScan selittää tilannetta myös nettisivuillaan julkaisemassa tiedotteessa, jossa yhtiö korostaa erittäin tiukkoja laatuvaatimuksia broilerin lihalle. Yhtiön mukaan tehtaan käynnistysvaihe on nostanut hävikkiä ja raaka-ainehylkäysten määrää.

– Jos jossakin prosessin vaiheessa tapahtuu esimerkiksi häiriö tai pysähdys, raaka-aineen läpimenoaika saattaa pidentyä ja saatamme joutua hylkäämään tuotteen.

HKScan muistuttaa kuitenkin, että kaikki raaka-aine hyödynnetään vastuullisesti ja mahdollisimman tehokkaasti. Elintarvikkeeksi hylätty, eläinruoaksi soveltumaton raaka-aine toimitetaan kierrätettäväksi muun muassa lannoitteisiin. Honkajoella kierrätettävän raaka-aineen määrä on yhtiön mukaan vaihdellut käyttöönoton mukaan.

Lue seuraavaksi