1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Indonesia

AP: Yksi maailman suurimmista paperiyhtiöistä vääristellyt vuosia ympäristötietojaan – seurauksena valtavat luontotuhot

Yhtiö on luvannut lopettaa hakkuunsa trooppisissa sademetsissä, metsämaan kulotuksen ja asukkaiden painostamisen. AP:n mukaan lupauksia ei ole pidetty.

Indonesia
Tukkirekka Riaun maakunnassa Indonesiassa.
Tukkirekka Riaun maakunnassa Indonesiassa.Ardiles Rante / AOP

Maailman suurimpiin metsäteollisuusyrityksiin kuuluva Asia Pulp & Paper, joka emämaassaaan Indonesiassa tunnetaan nimellä Sinarmas, on vuosikausia väärentänyt tietoja raaka-aineensa alkuperästä. Asiasta kertoo uutistoimisto AP, joka on tehnyt yhtiöstä laajaa tutkimusta (siirryt toiseen palveluun).

Indonesian hallitus ja monet asukkaat ovat erittäin huolissaan maan metsäkadosta ja alkuperäisen luonnon muuttumisesta metsäyhtiöiden raaka-aineeksi tai palmuöljyviljelmiksi. Metsäyhtiöitä on syytetty paikallisten asukkaiden pakottamisesta myymään maitaan.

Puhdistaakseen mainettaan Asia Pulp & Paper on ilmoittanut, että se hankkii raaka-aineensa 27 metsätilalta, jotka kaikki ovat itsenäisiä ja erillään yhtiön päätösvallasta.

Kuka omistaa metsät?

AP:n selvitysten mukaan maatiloista ainakin 25 on Asia Pulp & Paperin työntekijöiden omistamia ja Asia Pulp & Paper on sitonut niiden toiminnan tiukasti omiin päätöksiinsä erilaisin sopimuksin ja lainoin. Omistukset tosin on piilotettu erilaisten välikäsien kautta vaikeaselkoiseksi vyyhdeksi.

AP on myös havainnut, että kaksi Asia Pulp & Paperin työntekijän omistamaa yhtiötä hakkaa trooppista sademetsää Borneon saarella, vaikka yhtiö lupasi jo vuonna 2013, ettei niin tehdä. Osa aarniometsästä tuotetusta puusta muutetaan pelleteiksi, joiden väitetään olevan ympäristöystävällisesti tuotettua.

Vuonna 2013 Asia Pulp & Paper lupasi myös, ettei se tee metsänmuokkausta ilman paikallisyhteisöjen lupaa. AP on saanut selville, että yhtiö painostaa Sumatran itäpuolella sijaitsevien Bangka Belitungin saarten 100 000:a asukasta hyväksymään suunnitelman, joka loisi saarille 660 neliökilometriä teollisia istutusmetsiä. Paikallisten kerrotaan vastustavan suunnitelmaa kiivaasti.

Asia Pulp & Paper on joutunut ympäristöjärjestö Greenpeacen kampanjan kohteeksi juuri aggressiivisen maanvaltauksensa takia. Kampanjan seurauksena yhtiö on luvannut muuttaa käytäntöjään.

AP on lähettänyt tietonsa yhtiölle kommentoitaviksi, mutta yhtiö ei ole vastannut.

Suuret ilmastopäästöt

Indonesia on maailman 4. suurin kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Suurimpia syitä valtaville päästöille ovat sademetsien hakkuut ja metsien raivaaminen kulottamalla.

Alkuperäisiä metsiä raivataan palmuöljyviljelmiä ja sellutehtaiden puupeltoja varten.

Vuosi 2015 oli erityisen kuiva, jolloin kulotukset levisivät rajusti. Indonesiassa poltettiin tuolloin noin 26 000 neliökilometriä maastoa, mikä aiheutti suuren savusumuongelman laajalle alueelle.

Asia Pulp & Paper on jyrkästi kiistänyt aiheuttavansa savusumua. Yhtiö on mm. julkaissut Singaporessa mainoksia, joissa se sanotaan: "Emme polta maatamme".

Singapore selvittää savusumun aiheuttajaa

AP:n mukaan yhtiön vastuu kulotuksista on luultua suurempi. Singaporen ympäristövirasto on tutkinut neljää yhtiötä, jotka olivat pahimpia kulottajia.

Asia Pulp & Paper sanoi, että se oli lopettanut yhteistyönsä näiden yhtiöiden kanssa ja että ne olivat itsenäisiä metsäyrityksiä. AP:n selvityksestä kävi ilmi, että ainakin kaksi kyseisistä yrityksistä oli Asia Pulp & Paperin työntekijöiden omistamia.

Singaporen viranomaiset puolestaan valittivat, etteivät saa Asia Pulp & Paperilta vaatimiaan tietoja.

Asia Pulp & Paper toimii useilla toimialoilla. Esimerkiksi sen palmuöljy-yhtiö Golden-Agri Resources myy tuotteitaan vuosittain seitsemän miljardin dollarin arvosta.

Asia Pulp & Paperin tuotevalikoima on laaja valokuvauspaperista savukepakkauksiin ja riisikupeista kirjoitusvihkoihin.

Uutista korjattu 21.12. klo 9.50. Bangka Belitungin saaret sijaitsevat Sumatran, eivät Jaavan vieressä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi