Hyppää sisältöön

Miten sinulle käy, kun ilmasto muuttuu? Tutki tulevaisuuttasi muhkeasta Tehtävänä tulevaisuus -paketista

Opettaja Mikko lomailee vain Suomessa. Öljy-yhtiön pomo ajaa sähköautolla. Suurpäästäjä sementille etsitään korvaajaa. Ilmastonmuutos on muuttanut jo suomalaisten elämää. Millaista se on tulevaisuudessa?

Filosofi kasvattaa osan ruuastaan, allergikko etsii ilmastonmuutoksen kestävää kotia, opettaja liikkuu lähes aina pyörällä, yrittäjä kehittelee lähiruokaa kaupunkilaisille. Ilmastonmuutosen hillintä ja siihen varautuminen vaikuttaa jo monen elämään. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Miten meidän käy?

Pärjääkö helsinkiläinen Virpi Helsingin Kuninkaantammen uudella asuinalueella, kun sään ääri-ilmiöt ja tulvat lisääntyvät? Onko Salpausselän pohjavettä järkeä myydä luksusvetenä maailmalle? Minä vuonna suljetaan Suomen viimeinen bensa-asema?

Jos ilmastonmuutos etenee tutkijoiden ennusteiden mukaan, arkemme muuttuu. Mikä sallitaan, mikä kielletään ja mikä muuttuu vapaaehtoisesti? Joudummeko nipistämään nykyisestä elintasostamme?

Tänä syksynä olemme kertoneet A-studiossa ja Yle Uutisissa siitä, kuinka Suomessa varaudutaan ilmastonmuutokseen arjen tasolla. Yle draaman kuunnelmat ja podcast-ohjelmat taas ovat avanneet näkymiä tulevaisuuden arkiseen Suomeen.

Tehtävänä tulevaisuus -nimisen kokonaisuuden jutut ja muu sisältö on koottu paketiksi Yle Areenan teemasivustolle. Pääset sivustolle suoraan tästä linkistä.

Areenan teemasivulla on sekä netti- että tv-juttuja että Jari Hanskan luotsaama Tulevaisuus hanskassa -podcast-ohjelmat ja fiktiivisiä videonäkymiä tulevaisuuden Suomeen.

Mukaan on valikoitu myös muutamia muita Ylen syksyn aikana julkaisemia ilmastonmuutosjuttuja, kuten ilmastotutkija Markku Kulmalasta kertova tarina Poika joka katseli pilviä.

Lue A-studion ja Yle Uutisten juttuja:

Katso A-studion ja Yle Uutisten juttuja:

Yle Draaman tuottamissa Tulevaisuus hanskassa-ohjelmissa visioidaan tulevaisuutta fikstiivisilla kuunnelmilla ja toimittaja Jari Hanskan luotsaamilla asiakeskusteluilla:

Myös Yle Draaman tuottamat fiktiiviset kuunnelma-videot luovat kuvia tulevaisuudesta: