Yhdysvaltain verotus meni remonttiin – tässä 5 voittajaa ja 5 häviäjää

Yhdysvaltain verotus kokee suurimmat muutokset yli 30 vuoteen. Superrikkaat ja yritykset ovat uudistuksen voittajia, häviäjiä sairausvakuutuksen hankkijat, tulevaisuuden veronmaksajat – ja jääkarhut.

verolait
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka/AOP

Presidentti Donald Trump ja kongressin republikaanit saavat verouudistuksella suurimman poliittisen voittonsa tänä vuonna. Verotuksen uudistaminen kuului presidentti Trumpin keskeisimpiin lupauksiin amerikkalaisille.

Tuoreessa Wall Street Journal -talouslehden ja NBC-kanavan kyselyssä vain 24 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) yhdysvaltalaisista pitää uudistusta hyvänä. Tässä on veroremontin viisi voittajaa ja viisi häviäjää.

Voittajat

1. Superrikkaat hyötyvät tuloveron laskusta. Yksityishenkilöiden enimmäisveroprosentti laskee 39,6 prosentista 37 prosenttiin. Tässä veroluokassa ovat ne, jotka ansaitsevat vähintään 500 000 dollaria ja pariskunnat, jotka ansaitsevat yhteisesti 600 000 dollaria. Kongressin verotoimiston mukaan vajaa yksi prosentti (siirryt toiseen palveluun) yhdysvaltalaisista kotitalouksista kuuluu tähän ryhmään.

Verouudistus edesauttaa myös rikkauden periytymistä. Perintöverotus muuttuu uudistuksessa niin, että 40 prosentin "kuoleman veroa" periytyvästä omaisuudesta aletaan maksaa vasta 22 miljoonan dollarin kohdalla.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Ivanka Trump -yrityksen putiikki sijaitsee Trump Tower -pilvenpiirtäjässä New Yorkissa. Kuvassa vasemmalla Lara Yunaska, joka on Trumpin pojan Ericin vaimo.
Ivanka Trump -yrityksen putiikki Trump Tower -pilvenpiirtäjässä New Yorkissa.Bryan R. Smith / EPA

2. Lähes kaikki yritykset hyötyvät yritysverotuksen kevenemisestä. Verouudistuksessa yhteisöverokantaa lasketaan 35 prosentista 21 prosenttiin.

Myös yrittäjien oma verotus kevenee. Esimerkiksi pienyrittäjä on maksanut yrityksensä tuotosta veroa tuloverotaulukon mukaisesti. Vastaisuudessa yrittäjä saa tehdä 20 prosentin vähennyksen ennen veron määräytymistä.

Republikaanit perustelivat vähennysoikeutta nimenomaan pienyrittäjyyden tukemisella. Tosin tämä pätee rajoituksin myös Trump Organizationin kaltaisen holding-yhtiönkin omistajiin eli presidenttiin itseensä ja hänen perheenjäseniinsä.

*3. Useimmat nykyiset veronmaksajat *saavat veroremontissa Trumpin heille lupaaman joululahjan – lyhyellä tähtäimellä. Veroprosentit eri tuloluokissa laskevat ja veronmaksajat saavat lisää mahdollisuuksia tehdä vähennyksiä. Keskituloisten palkansaajien veroprosentti on 12 – 22 prosenttia.

Tax Policy Center -tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2018 yhdysvaltalaisen käteen jäävä tulo kasvaa 2,2 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) nykyisestä.

4. Verokonsultit ovat Yhdysvalloissa perinteisesti olleet ihan tavallistenkin veronmaksajien käytössä veroilmoituksen teossa. Verouudistuksen tärkein tavoite oli yksinkertaistaa verotusta ymmärrettävämmäksi. Presidentti Trump on uudistusta markkinoidessaan irvaillut verokonsulttien ja kirjanpitäjien (siirryt toiseen palveluun)kustannuksella, kuinka he eivät pidä häntä ystävänään.

Veroremontti ei kuitenkaan yksinkertaista verotusta. Tuloveroluokkien määrä ei näytä muuttuvan ja uusi vähennysten viidakko pitää verokonsulttien ammattikunnan työllistettynä tulevaisuudessakin, useimmat uudistusta seuranneet kommentaattorit (siirryt toiseen palveluun) ovat arvioineet.

5. Presidentti Trumpille verouudistus on hänen virkakautensa suurin poliittinen voitto. Samoin kongressin republikaanijohdolle, joka käytti turhaan aimo osan vuodesta presidentti Barack Obaman kaudella voimaan tulleen sairausvakuutusuudistuksen kumoamiseen.

Uudistus tarjoaa ainakin hetkeksi Valkoiselle talolle ja kongressin republikaaneille mahdollisuuden esiintyä kannattajiensa edessä yhdessä rintamassa.

Superrikkaalle presidentti Trumpille uudistus on myös henkilökohtaisesti suotuisa, vaikka hän on tavan takaa toisin väittänyt (siirryt toiseen palveluun).

Häviäjät

*1. Sairausvakuutuksen ottajat *kuuluvat veroremontin häviäjiin eräänlaisina sijaiskärsijöinä. Verolakiin ujutettiin kesken prosessin säädös, joka poistaa presidentti Obaman sairausvakuutusuudistukseen sisältyneen sakon, jolla kansalaiset pakotettiin ottamaan sairausvakuutus. Asiantuntijoiden mukaan tämä johtaa siihen, että monet terveet ihmiset jättävät vakuutuksen hankkimatta vastaisuudessa, mikä nostaa sairausvakuutusten hintaa.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Trumpcarea vastustavia mielenosoittajia.
Mielenosoittajat vastustivat Trumpin terveydenhuoltolakiesitystä New Yorkissa 6. heinäkuuta.Erik McGregor / AOP

Kongressin budjettitoimisto arvioi (siirryt toiseen palveluun), että pakon poistuessa vakuutettujen määrä laskee seuraavien 10 vuoden aikana 13 miljoonalla ihmisellä. Samaan aikaan vakuutusmaksut kohoavat 10 prosenttia.

2. Vanhukset ja vähävaraiset kokevat verouudistuksen seuraukset myös kiertoteitse. Seuraavien 10 vuoden aikana valtiolta jää saamatta lähes 1500 miljardia dollaria verotuloja. Tämä lisää velkavajetta 448 miljardia dollaria. Julkinen sektori korvaa menetyksensä leikkaamalla menojaan, joista aimo annoksen vie vanhusten ja vähävaraisten Medicare-sosiaalitukijärjestelmä.

Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Paul Ryan (siirryt toiseen palveluun) on jo sanonut haastatteluissa, että kaikki sosiaalitukiohjelmat joutuvat verouudistuksen jälkeen tarkasteluun.

3. Tulevaisuuden veronmaksajat joutuvat mahdollisesti nyt annettavien kevennysten maksajiksi. Siinä missä yritysverotuksen muutokset ovat pysyviä, yksityisiä veronmaksajia koskevat uudistukset ovat määräaikaisia kahdeksaksi vuodeksi.

Kun ne päättyvät vuoden 2025 lopussa, jatkosta ei ole takeita. Verouudistus myös muuttaa veronmaksajille epäedullisemmaksi tapaa, jolla inflaation vaikutus veron määräytymiseen lasketaan. Tämä sysää palkansaajia nykyistä nopeammin veroluokissa korkeampiin maksuluokkiin.

*4. Demokraattivaltaiset osavaltiot *eli niin sanotut siniset osavaltiot joutuvat kärsimään asumiseen liittyvässä verotuksessa tapahtuvien muutoksen takia. New York, Kalifornia ja New Jersey kuuluvat Yhdysvaltain kalleimpiin alueisiin elää ja asua. Korkeaa kiinteistöveroa maksavilla pienenee oikeus tehdä kiinteistöverosta ja paikallisverosta johtuvia vähennyksiä valtion verotukseen. Vähennyksen ylärajaksi tulee 10 000 dollaria.

Esimerkiksi New Yorkissa keskinmääräinen vähennys (siirryt toiseen palveluun) on ollut 60 400 ja San Franciscossa 35 000 dollaria.

Myös asuntolainan vähennysoikeus pienenee 750 000 dollariin miljoonasta dollarista.

*5. Jääkarhut *ovat niin ikään veroremontin sijaiskärsijöitä. Poliittisessa kaupankäynnissä lakiesityksiin yleensä aina ujutetaan siltarumpupolitiikasta tuttuja hankkeita, joilla ei ole mitään tekemistä itse pääasian kanssa. Verouudistukseen republikaanit sisällyttivät kohdan, joka avaa Yhdysvaltain arktiset luonnonsuojelualueet öljynporaukselle.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi suuren verouudistuksen

Aiheesta muualla:

Trump's tax bill: US Senate passes reform legislation (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters