1. yle.fi
  2. Uutiset

12-vuotiaat ystävykset tonttuilevat tilauksesta: "Jos toivotaan, että heitellään vaikka lumipalloja ikkunaan, niin sehän käy."

Ilmajokelaiset Lidia Garbalin ja Aurora Ämmälän voi tilata tonttuilemaan pihalle, jos haluaa lapsille joulujännitystä. Vaikka tonttukeikoista kertyy tytöille pientä taskurahaa, on parasta silti jouluilon jakaminen.

joulutontut
Tytöt kurkkaavat tonttuasuissa ikkunan takaa.
Lidia Garbali ja Aurora Ämmälä tonttuilevat ikkunan takana.Mirva Ekman / Yle

Ilmajokelaiset 12-vuotiaat ystävykset Lidia Garbali ja Aurora Ämmälä tonttuilevat siellä, mihin Korvatunturin tontut eivät ennätä.

Kun kutsu käy, Lidia ja Aurora pukeutuvat tontuiksi ja käyvät tonttuilemassa esimerkiksi lapsiperheen pihalla. Vierailu kestää kymmenkunta minuuttia.

– Jos toivotaan, että heitellään vaikka lumipalloja ikkunaan, niin sehän käy. Me tanssitaan ja tehdään kiva läpsyleikki, ja vähän itse improvisoidaan, Lidia kertoo.

Kilttejä lapsia

Useimmiten tontut liikkuvat juuri pihamaalla. Vierailut sisällä ovat harvinaisempia, mutta niitäkin joskus tapahtuu.

– Jos toivotaan vaikka vähän moittimaan lapsia kiltteydestä, niin kyllä me mennään, Lidia sanoo.

Pääasiassa lapset, joiden luona vieraillaan, ovat kilttejä. Torumiset ovat harvinaisia.

– Kerran käytiin yhdessä paikassa, jossa ne oli vähän riidelleet siitä, kuka söi eniten piparkakkutaikinaa. On ne muuten ihan kilttejä olleet, Lidia sanoo.

Idea tonttuilemiseen on lähtöisin tyttöjen vanhemmilta. Kun kokeiltaessa homma osoittautui ihan mukavaksi, tytöt ovat jatkaneet sitä.

– Aluksi mietittiin asua, miten pukeudutaan ja mitä haluaisimme, että tontut tekisivät, jos me katsoisimme ikkunasta, Lidia kertoo.

Kumpikin tonttu pukeutuu mieleisiinsä varusteisiin. Lidian essu on koulussa itse tehty.

– Ihanan opettajan avustuksella.

Tytöt tonttuilevat nurkan takana.
Missä tonttu kurkkii?Mirva Ekman / Yle

Taskurahaa

Tiistai-iltana tontut nähtiin neljässä pihapiirissä Ilmajoella. Tytöt ovat keikkoihinsa tyytyväisiä.

– Meni hyvin ja saimme pihojen ympäristöstä paljon inspiraatiota. Keinuimme ja leikimme lumisotaa. Otamme myös joulupukin kirjeen mukaan, jos lapsilla on sellainen, Aurora sanoo ja lupaa, että kirjeet päätyvät perille joulupukille.

Tonttuilu on tyttöjen tapa kerätä taskurahaa. Vierailu maksaa viisi euroa, jonka he jakavat puoliksi. Ansiot jäävät säästöön tai kuluvat joululahjahankintoihin.

– Minä haluan ostaa serkulle, joka asuu Venäjällä Pietarissa, jotain lahjoja. Ja omiin tarpeisiin tai kaverien kanssa, Lidia kertoo suunnitelmistaan.

– Säästöön ja jouluun, Aurora suunnittelee rahankäyttöään.

"Lapset on onnellisia"

Pikkutonttujen paras palkka on kuitenkin lasten ilo. Tontun näkeminen on lapsille aina suuren hämmästyksen aihe.

– Lasten ilmeet ovat yllättyneitä ja vähän pelästyneitäkin. Kerran yksi lapsi rupesi kiljumaan, kun näki meidät. Se oli aika söpöä, Aurora sanoo.

– Tuo itsellekin hymyn huulille, kun näkee lasten kasvot – ja aikuisten, kun ne näkee, että niiden lapset on onnellisia. Siitä saa inspiraatiota jatkaa tätä työtä, Lidia sanoo.

Tottakai aikuiset tulee iloisiksi siitä, että niiden lapsi on onnellinen.

Lidia Garbali

Tyttöjen mukaan ihan parasta palautetta on myös se, kun joskus joku lapsi tonttuvierailun jälkeen on sanonut, että uskoo taas tonttuihin ja joulupukkiin. Ja Lidian mukaan osa joulun ilosta tarttuu myös aikuisiin.

– Aikuiset on kiitollisia, että niiden lapsilla on ihana jouluilo sen jälkeen, kun me on käyty. Tottakai aikuiset tulee iloisiksi siitä, että niiden lapsi on onnellinen.

Lue seuraavaksi