Perussuomalaisten Hakkaraisen käytös puhuttaa kansanedustajia – "On anteeksiantamatonta, että eduskunnan arvovaltaa murennetaan näin"

Ilta-Sanomien mukaan Hakkarainen kävi vuosi sitten pikkujouluaikaan käsiksi kristillisdemokraattien kansanedustajaan Päivi Räsäseen. Hän on myös suudellut väkisin kokoomusedustajaa.

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen poistumassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta.
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen poistui perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta tiistaiaamuna.Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) on seurannut entisen puoluetoverinsa, perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen käyttäytymistä raskain mielin.

Lohelan mukaan puhemiehenä hänen järein toimensa oli antaa huomautus. Lohela totesi antamassaan huomautuksessa Hakkaraisen käyttäytyneen erittäin törkeästi.

– Se, että eduskunnasta voitaisiin kansanedustaja erottaa, on todella pitkän polun takana, Lohela sanoi toimittajille keskiviikkona.

Hakkarainen tarttui viime viikolla eduskunnan kuppilassa kokoomuksen kansanedustajaa Veera Ruohoa väkisin niskasta kiinni ja yritti suudella tätä. Hakkarainen oli juhlimassa pikkujouluja.

Ruoho on kertonut tekevänsä asiasta rikosilmoituksen.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoi myöhään tiistaina, että Hakkarainen kävi vuosi sitten pikkujouluaikaan humalassa käsiksi kristillisdemokraattien kansanedustajaan Päivi Räsäseen repimällä häntä hiuksista keskellä päivää.

Toivottavasti ei tapahdu enää mitään, tätä minä hyvin hartaasti toivon.

Maria Lohela, eduskunnan puhemies, Sin.

Lohela sanoo käyneensä Hakkaraisen kanssa keskusteluja ja että hänen keinonsa ovat vähissä.

– Olen ollut itse Teuvo Hakkaraisen ryhmätoveri monta vuotta. Tämä asia on tosi vaikea. Toivottavasti ei tapahdu enää mitään, tätä minä hyvin hartaasti toivon. Hän on aikuinen ihminen, Lohela huokaa.

Hakkarainen sai tiistaiaamuna perussuomalaisten eduskuntaryhmältä vakavan varoituksen.

Lohela ei ottanut kantaa siihen, onko vakava varoitus riittävä toimenpide. Se on hänen mukaansa perussuomalaisten eduskuntaryhmän asia.

– Kuten sanoin, olen ollut Hakkaraisen kanssa samassa ryhmässä pitkään. Minun mielestäni meillä oli perussuomalaisissa silloin merkittävää erimielisyyttä siitä, miten nämä asiat pitäisi hoitaa. Lempeämpi, ymmärtäisevämpi linja on ollut vallalla, Lohela sanoi.

"Kansanedustajan oltava nuhteeton"

Kansanedustajissa Hakkaraisen toiminta herättää tyrmistystä.

Seksuaaliseen häirintään puuttuvan metoo-kampanjan keskellä tapaus on eduskunnalle myös nolo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että on hyvä, että Hakkaraisen toimintaan on puututtu.

– On todella tärkeää, että tähän asiaan on puututtu välittömästi. Nyt kun rikosprosessi vielä etenee, niin katsotaan sen lopputulos. Odotan tietysti sitä, että Hakkarainen myös itse tekee nyt vakavasti johtopäätöksiä omasta toiminnastaan. Käytökseen täytyy tulla muutos.

Jokisen mukaan ei voi olla niin, että "eduskunnan arvovaltaa murennetaan tällaisella tavalla".

– Se on täysin anteeksiantamatonta.

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä olisi odottanut perussuomalaisten eduskuntaryhmältä järeämpiä toimia.

– Meillä lähdetään siitä, että kansanedustajan tulee olla nuhteeton ja käyttäytyä arvokkaasti. On selvä, että Hakkarainen ei ole menetellyt näin.

Meillä lähdetään siitä, että kansanedustajan tulee olla nuhteeton ja käyttäytyä arvokkaasti. On selvä, että Hakkarainen ei ole menetellyt näin.

Johanna Ojala-Niemelä, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, etteivät Hakkaraisen toimet näytä hyvältä koko eduskunnan maineen kannalta.

– Vaikka kyse on yhdestä henkilöstä, niin kyllä tästä koko porukka saa harmissaan olla. Todella surullinen ja harmillinen tapaus, hän huokaa.

Sinisten Elo: Vastuu toimenpiteistä perussuomalaisilla

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on Hakkaraisen entinen puoluetoveri.

Elon mukaan on erittäin poikkeuksellista, että puhemies joutuu huomauttamaan kansanedustajaa tämän käytöksestä.

– Toisaalta perustuslain mukaan kansanedustajan asema on varsin turvattu, eli edustajaa ei voi noin vain erottaa eikä edustaja voi ilman perusteltua syytä erota eduskunnasta. Eli nähdäkseni erittäin suuri painoarvo on sillä, miten perussuomalainen eduskuntaryhmä suhtautuu edustajansa toimintaan.

Erittäin suuri painoarvo on sillä, miten perussuomalainen eduskuntaryhmä suhtautuu edustajansa toimintaan.

Simon Elo, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Sin.

Elon mielestä on selvää, ettei Hakkaraisen käytös ole eduksi eduskunnan arvovallalle.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmän täytyy nyt miettiä, onko vakava varoitus lopullinen toimi vai mitä toimenpiteitä he tekevät.

Lisää aiheesta:

Kansanedustaja Veera Ruoho tekee rikosilmoituksen Teuvo Hakkaraisesta: "Ahdistelu ei tapahtunut pikkujouluissa"

Puhemies Lohelalta huomautus Hakkaraiselle: "Hän on käyttäytynyt erittäin törkeästi"

Teuvo Hakkaraiselle vakava varoitus eduskuntaryhmältä – Luopuu itse 2. varapuheenjohtajan tehtävästä