Venäjä alkaa suunnitella uutta tietä Suomeen – korvaisi reitin Suomen vilkkaimmalle raja-asemalle

Lappeenrannan Nuijamaan ja Viipurin välisen uuden tien suunnittelu on nytkähtämässä eteenpäin. Uudesta tietä on haaveiltu jo kymmenen vuotta.

Venäjä
Nuijamaan rajanylityspaikalle johtava Saimaan kanavatie
Nykyinen tie Viipurista Lappeenrannan Nuijamaalle on paikoin kapea ja mutkainen.Kari Kosonen / Yle

Venäjä on saanut EU:n pohjoisen ulottuvuuden rahastosta 200 000 euroa uuden Viipuri–Nuijamaa-tien yleissuunnitelman tekemiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että uuden tien suunnittelu voisi vuosien odottelun jälkeen alkaa.

Venäjältä Viipurista Lappeenrannan Nuijamaalle johtava tie on alkujaan rakennettu Saimaan kanavan huoltotieksi, jota on vuosien aikana paranneltu. Tie sinänsä on melko hyvässä kunnossa, mutta se on paikoin kapea ja mutkainen. Autot kulkevat huoltotiellä yleisesti ylinopeutta, minkä takia siellä on viime vuosina sattunut ihmishenkiä vaatineita onnettomuuksia.

Sopimus uuden tien yleissuunnitelman rahoituksesta on Kaakkois-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tiejohtaja Jyrki Karhulan mukaan allekirjoitettu venäläisten osapuolten kanssa marraskuun lopulla.

Karhulan mukaan menee kuitenkin vielä vähintään neljä vuotta ennen kuin uusi tie Nuijamaan ja Viipurin välille valmistuu.

– En osaa venäläisten puolesta luvata, mutta yleensä asia etenee niin, että yleissuunnitelman jälkeen tehdään toteutussuunnitelma ja sen jälkeen päästäisiin rakentamaan.

Valmista olisi siis aikaisintaan vuonna 2021.

Onnettomuus kanavatiellä
Kolme ihmistä kuoli ja useita loukkaantui viime maaliskuussa kanavatiellä sattuneessa bussionnettomuudessa. Kalle Schönberg/Yle

Bussit kielletty toistaiseksi

Nykyinen tie Viipurista Nuijamaalle on Suomen Venäjältä vuokraamalla Saimaan kanavan alueella. Uusi tie tulisi sen ulkopuolelle, jolloin myös tien kunnossapito siirtyisi venäläisille.

Venäjä kielsi linja-autojen ajamisen nykyisellä tiellä reilu viikko sitten, koska Venäjän viranomaisten mukaan tie on liian vaarallinen linja-autoille. Määräys on voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Kiellon takia suurin osa linja-autoista on siirtynyt käyttämään Viipurista Svetogorskiin ja Viipurista Vaalimalle johtavia teitä. Sekä Viipurista että Pietarista saapuu Lappeenrantaan ja muualle Etelä-Karjalaan satoja ostosmatkailijoita päivittäin.

Lappeenrannan Nuijamaan raja-asema on Suomen vilkkain itärajan rajanylityspaikka. Marraskuussa siellä Suomen ja Venäjän välisen rajan ylitti yli 210 000 ihmistä.