Ruotsin kriisivalmiutta pohtiva työryhmä: Ruotsin pitää selvitä kolme kuukautta ilman ulkopuolista apua

Yksittäisen kansalaisen pitäisi kriisioloissa selvitä viikko ilman viranomaisten apua, esittää Ruotsin puolustussuunnitelmaa laativa työryhmä.

turvallisuuspolitiikka
Ruotsalaisia sotilaita harjoituksissa Gotlannissa 14. syyskuuta.
Ruotsalaisia sotilaita harjoituksissa Gotlannissa viime vuoden syyskuussa.Soren Andersson / EPA

Aseellisen hyökkäyksen mahdollisuutta Ruotsiin ei voida sulkea pois, arvioi Ruotsin puolustussuunnitelmaa laativa työryhmä. Ryhmän raportin mukaan sotilaallisia voimakeinoja tai sotilaallista uhkailua voidaan käyttää Ruotsia vastaan. Ruotsi tulee vedetyksi mukaan, jos lähialueilla syntyy turvallisuuspoliittinen kriisi.

Työryhmä pohtiikin Ruotsin selviytymistä sota-ajan oloissa. Kriisitilanteessa, kuten saarrossa, sotilaallisen ja siviilipuolustuksen pitäisi pystyä pitämään ruotsalainen yhteiskunta pystyssä omin voimin vähintään kolmen kuukauden ajan, työryhmä ehdottaa. Ulkomaisen sotilas- tai siviiliavun saaminen paikalle voi kestää, koska päätöksenteko vie aikaa.

Kriisiaikana kansalaisellakin on vastuu selviä omin avuin. Raportti ehdottaa, että jokaisen pitäisi tulla toimeen viikko ilman viranomaisten apua. Tämä edellyttää esimerkiksi veden ja elintarvikkeiden varastointia sekä yhteistyötä ihmisten kesken.

– Ihmisillä on selviytymisestään iso oma vastuu, painotti työryhmän puheenjohtaja Björn von Sydow sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

Raportissa todetaan jälleen, että Ruotsi tulee avuksi, jos toista EU-maata tai Pohjoismaata kohtaa kriisi tai maahan hyökätään. Vastavuoroisesti Ruotsi odottaa apua muilta.

Ruotsin puolustussuunnitelmaa vuosille 2021-2025 laativa työryhmä julkisti keskiviikkona osaraportin, joka käsittelee siviili- ja kokonaismaanpuolustusta. Raportin mukaan kokonaispuolustuksen tavoitteena on puolustaa Ruotsia aseellista hyökkäystä vastaan ja huolehtia maan turvallisuudesta, vapaudesta ja itsenäisyydestä.

Venäjän sotiminen huolestuttaa

– Turvallisuuspoliittista tilannetta leimaa epävakaus ja ennakoimattomuus. Turvallisuuspoliittinen tilanne on heikentynyt Ruotsin lähialueilla ja Euroopassa, Björn von Sydow sanoi.

Huolestuttavia käänteitä ovat von Sydowin mukaan olleet Venäjän sotatoimet Georgiassa ja Ukrainassa sekä Syyriassa. Lisäksi Venäjä varustautuu sotilaallisesti.

– Venäjä on valmis käyttämään sotilaallista voimaa saavuttaakseen poliittisia tavoitteita.

Kansalaisten suojeleminen sodankäynnin varalta vaatii valmisteluja ja resursseja. Esimerkiksi väestösuojia täytyy kunnostaa. Syrjäytyneitä alueita täytyy valmistautua evakuoimaan.

Von Sydow korostaa, että sairaaloita täytyy vahvistaa kriisiajan tarpeisiin muun muassa henkilöstösuunnittelulla ja määrämällä valmiussairaaloita.

– Sodassa voi muutamassa viikossa tulla kymmeniä tuhansia loukkaantuneita tai kuolleita. Sairaaloillamme ei ole valmiuksia hoitaa näin laajoja joukkoja.

Huoltovarmuutta kuten veden, elintarvikkeiden, lääkkeiden ja sähkön saantia kriisioloissa pitää kehittää.

Valmiuden parantamisen arviodaan vaativan noin 4 miljardin kruunun eli noin 400 miljoonan euron panostuksen vuosittain vuosina 2021-2025.

"Ei pelottelua vaan lisää valmiuksia"

– Teemme suunnitelmia sodan varalle tavalla, jota ei ole nähty Ruotsissa vuosikymmeniin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan pelotella vaan rakentaa valmiutta, kommentoi Ruotsin kokoomuksen puolustuspoliittinen puhemies Hans Wallmark.

– Jos kaikki nämä ehdotukset toteutetaan, voimme oikeasti puhua kokonaismaanpuolustuksesta, sanoi kristillisdemokraattien kansanedustaja Mikael Oscarsson. Hän huomautti, että joissakin piireissä on ollut vaikeuksia nähdä tarvetta valmistautumiseen sodan varalle.

– Pari vuotta sitten oli päälinjaus, että siviilipuolustuksen pitäisi kestää 5-10 päivää. Kolme kuukautta on selkeä ero tähän, huomautti sosialidemokraattien Mikael Jansson.

Sanomalehti Dagens Nyheter muistuttaa, että vuonna 2015 eduskunnan puolustussopimuksessa hyökkäystä Ruotsiin pidettin epätodennäköisenä. Nyt sävy on terävöitynyt muotoon, ettei hyökkäyksen kohteeksi joutumista voi sulkea pois.

Lisää aiheesta:

Ruotsi haluaa siviilipuolustuksessa lisätä yhteistyötä Suomen ja Norjan kanssa.