THL huolestui: Hinkuyskätapausten määrä kovassa kasvussa Pohjanmaalla

Tapauksia on ollut tänä vuonna Vaasan sairaanhoitopiirin alueella eniten Suomessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin jälkeen. Osasyynä on THL:n mukaan muuta maata alhaisempi rokotuskattavuus.

hinkuyskä
Päivystys-kyltti.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on havaittu tänä vuonna jo 41 hinkuyskätapausta. Määrä on koko maassa toiseksi suurin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin jälkeen.

Aiempina vuosina tapauksia on ollut Pohjanmaalla vain muutamia. Tätä vuotta suurempi määrä tartuntoja on ollut THL:n tartuntatautirekisterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan viimeksi vuonna 1996, jolloin tartuntoja oli 61.

Tartuntatautien ylilääkäri Juha Salosen mukaan alkukesällä oli suurempi tautirypäs Vaasan seudulla ja marras-joulukuussa Pietarsaaren seudulla. Yhtenä syynä pidetään puutteellista rokotesuojaa.

– THL:n puolella tätä on tutkittukin, kun näitä tapauksia todettiin enemmän kuin aikaisemmin. Vaikuttaisi siltä, että alueella on hinkuyskärokotussuojan suhteen jonkunasteista puutetta ollut, ja se on voinut altistaa tartunnoille, Salonen kertoo.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vahvistaa, että Pohjanmaan tilannetta seurataan tarkoin, ja THL on ollut yhteydessä alueen infektiotaudeista vastaaviin henkilöihin. Hinkuyskärokotteen kattavuus on ollut vuosina 2011-2013 muuta maata heikompi. Vielä vuosi sitten THL arvioi, että rokotusvastaisuudella ei ollut vaikutusta hinkuyskäepidemioihin.

– Kyllä se on keskimäärin muuta maata alempi kattavuus, joka noina vuosina on saavutettu. Myös sillä on merkitystä, minkä ikäisenä lapsi rokotetaan, Nohynek toteaa.

Alentunut rokotuskattavuus ei ole ainoa syy tartuntoihin. Rokote ei anna täydellistä suojaa, vaan noin kahdeksan lasta kymmenestä on suojassa hinkuyskältä rokotuksen jälkeen. Lisäksi yleensä vain vakavasti sairastuneet testataan, ja kun tautia ei heti huomata, se pääsee leviämään.

Tilanne rauhoittunut

Sairastuneiden joukossa on ollut sekä lapsia että aikuisia. Vain harva potilas on tullut hoitoon keskussairaalaan, kun diagnoosit on tehty terveyskeskuksissa. Hinkuyskä voi olla pienillä lapsilla vaarallinen, mutta toistaiseksi vakavia seuraamuksia ei ole ollut.

– Hinkuyskässä on torjuntaohjeet, otetaan näytteitä kun tapauksia todetaan ja annetaan ennaltaehkäisevää antibioottihoitoa. Niiden avulla pystytään rajaamaan epidemiaa, Salonen kertoo.

Viime viikkoina ei ole tullut uutisia uusista tapauksista, mutta Salosen mukaan tiedot diagnooseista päivittyvät aina hieman viiveellä.