Kätilöt jännittävät tuleeko jouluna synnytysruuhka

Vaikka valtakunnallisesti vauvojen määrä on vähentynyt, syntyy Kanta-Hämeessä lapsia suurinpiirtein saman verran kuin vuosi sitten.

syntyvyys
Pieni vauva äidin sylissä
Tämä pienokainen syntyi Kanta-Hämeen keskussairaalassa keväällä 2016. Anne-Maria Niskanen / Yle

Vauvojen määrä on laskusuunnassa koko maassa, sillä vauvoja syntyy tänä vuonna noin neljä prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kanta-Hämeessä sitä vastoin vauvoja syntyy tänä vuonna samaan tahtiin kuin vuosi sitten.

Tähän mennessä keskussairaalassa Hämeenlinnassa on syntynyt jo 1 315 pienokaista. Viime vuonna maailmaan putkahti kaikkiaan 1 389 hämäläisvauvaa eli 74 lasta enemmän kuin tässä vaiheessa joulukuuta. Suurin piirtein viime vuoden lukuun päästään tänäkin vuonna.

Joulukuun alku on ollut rauhallista täällä synnytysosastolla, mutta nyt jännitetään tuleeko jouluna ruuhkaa.

Merja Kairi

Keskussairaalan tietojen mukaan Kanta-Hämeessä on yli 70 äitiä, joiden laskettuaika on vielä tässä kuussa.

– Joulukuun alku on ollut rauhallista täällä synnytysosastolla, mutta nyt jännitetään tuleeko jouluna ruuhkaa, kertoo osastonhoitaja Merja Kairi Keskussairaalan synnytysosastolta.

Valinnanvapaus näkyy myös synnytyksissä. Osastonhoitaja Merja Kairin mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa on käynyt tänä vuonna synnyttämässä muutama äiti eteläiseltä Pirkanmaalta. Vastaavasti jotkut äidit ovat Riihimäen seudulta käyneet synnyttämässä Hyvinkään sairaalassa.