1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU-komissio aloittaa rankaisumenettelyn Puolaa vastaan

EU-komissio ottaa käyttöön 7. artiklan salliman menettelyn Puolaa vastaan. Sen mukaan Puolaa voisi uhata jopa äänioikeuden menetys unionissa.

Puolan parlamentin ylähuoneen, senaatin edessä osoitettiin mieltä kiisteltyä oikeuslaitoksen uudistusta vastaan 15. joulukuuta. Kuva: Jacek Turczyk / EPA-EFE

EU-komissio ryhtyy ennennäkemättömään kurinpitomenettelyyn Puolaa vastaan.

Komissio ottaa käyttöön Lissabonin sopimuksen 7. artiklan. Se antaa komissiolle mahdollisuuden aloittaa rankaisutoimet sellaista maata kohtaan, joka rikkoo EU:n sääntöjä ihmisoikeuksista ja demokraattisista arvoista.

EU-komission mukaan Puolan hallituksen ajamat lakihankkeet vaarantavat oikeusvaltion. Puolan hallitus kiistää syytökset.

– Raskain sydämin olemme päättäneet panna alulle artiklan 7.1:n menettelyn. Mutta tosiasiat eivät jätä meille valinnanvaraa, EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi.

Komissio antoi Puolalle vielä kolme kuukautta korjata toimintaansa.

Äänioikeuden vieminen epätodennäköistä

Artiklan 7. menettelyä ei ole koskaan aiemmin käytetty EU-jäsenmaata vastaan.

Seuraava askel on, että EU-maat kuulevat Puolaa.

Artiklan 7.1 mukaan jäsenmaista koostuva ministerineuvosto voi antaa virallisen varoituksen jäsenmaalle. Sen taakse tarvittaisiin ainakin 22 maata EU:n 28 jäsenmaasta.

Jos varoitus ei tehoa, artikla 7.2 mahdollistaa rangaistustoimet ja jopa äänioikeuden viemisen EU-päätöksissä. Puolalta voitaisiin myös leikata EU-tukia.

Äänioikeuden viemistä ja muita pakotteita pidetään epätodennäköisinä. Niiden käyttö vaatisi kaikkien muiden EU-maiden yksimielisen hyväksynnän, ja Unkarin hallitus on ilmoittanut tukevansa Puolan hallitusta kiistassa.

Unkarin varapääministeri Zsolt Semjen sanoi tänään keskiviikkona MTI-uutistoimistolle, että Unkari aikoo tarvittaessa kaataa Puolan vastaiset pakotteet veto-oikeudellaan.

Komissio: Oikeusvaltio vaarassa

Komission toimien taustalla on Puolan konservatiivisen hallituksen pyrkimys muuttaa oikeuslaitoksen toimintaa suuntaan, joka komission mielestä heikentää oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi Puolassa kahden viime vuoden aikana säädettyjen lakien luoneen tilanteen, jossa hallitus voi systemaattisesti sekaantua oikeuslaitoksen toimintaan.

Puolan hallitus ei peräydy lakiuudistuksista

Puolan hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen edustaja sanoi uutistoimisto PAP:lle, että komission ratkaisu on poliittisesti motivoitu.

– Tällä päätöksellä ei ole perustaa. Mielestämme se on puhtaasti poliittinen päätös, Beate Mazurek sanoi.

Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro sanoi hallituksen jatkavan oikeuslaitoksen uudistamista EU-komission toimista huolimatta.

Puolan hallituksen mukaan uudistuksia tarvitaan, koska tuomioistuimet ovat hitaita, tehottomia ja Puolan kommunistikauden henkisen perinnön läpäisemiä.

Lue myös:

Viekö "neuvostotyyppinen" oikeuslaitos Puolan äänioikeuden EU:ssa?

EU:n moittima oikeusuudistus etenee jälleen Puolassa

Puolaan uusi pääministeri – Beata Szydło eroaa