Välipäivien pankkilakko toteutumassa – sovittelussa ei syntynyt ratkaisua

Osapuolilla on erilaiset näkemykset muun muassa viikonlopputyön teettämisen ehdoista.

työtaistelut
Asiakas ja henkilökuntaa pankissa.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Rahoitusalan työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistossa tänään tuloksetta. Valtakunnansovittelija Mina Helle sanoo, että työntekijäpuolen uhkaaman työtaistelun 28. ja 29.12. toteutumiseen on varauduttava. Ammattiliitot ilmoittivat myös uuden lakkouhan ajalle 4. ja 5.1.

Toteutuessaan joulun välipäivien lakko vaikuttaa niin, että pankkikonttorit pysyvät kiinni. Myöskään pankkien puhelinpalvelut eivät toimi eikä lainaneuvotteluja käydä.

– Ratkaisua työriitaan ei ole toistaiseksi näköpiirissä. Kiistan pääsyy on se, että osapuolilla on hyvin erilaiset näkemykset viikonlopputyön teettämisen ehdoista, Helle sanoo.

Palkansaajia edustavat ammattiliitot haluavat, että viikonlopputöistä sovitaan paikallisesti. Työnantajapuoli haluaa, että työnantaja voisi määrätä viikonlopputöistä henkilöstön kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Viikonlopputyön lisäöksi sovittelussa on palkkaratkaisu ja erilaisia tekstikysymyksiä. Työntekijäpuoli tavoittelee vähintään muiden yksityisten alojen tasoisia palkankorotuksia. Työnantajapuoli haluaa lisätä työnantajan päätäntävaltaa henkilökohtaisista palkankorotuksista.

Sovittelu jatkuu, kun siihen on edellytyksiä

Helteen mukaan työriidan asetelmat ovat niin jumiutuneet, että riski riidan pitkittymiseen on nähtävissä.

– Kaikki mahdollinen on tällä erää tehty riidan ratkaisemiseksi. Sovittelua kannattaa jatkaa vasta, kun on jotain, mistä on mahdollista päästä eteenpäin, Helle sanoo.

Seuraavaa neuvottelutapaamista ei ole sovittu. Helteen mukaan valtakunnansovittelija pitää yhteyttä osapuoliin ja sovittelua jatketaan heti, kun sille on edellytyksiä.

Rahoitusalan työehtosopimusten piirissä on noin 20 000 työntekijää.