Asiantuntijat: Nissisen tuomio on ankara, muttei yllättävä – "Häneltä tätä olisi viimeiseksi odottanut"

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen saama tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta on erittäin vakava moite häntä kohtaan, toteavat oikeustieteen asiantuntijat Ylelle. Heidän mielestään on myös selkeää, että Nissisen tekoa pidettiin tahallisena.

Matti Nissinen
Matti Nissinen
Matti NissinenJari Kovalainen / Yle

Ylen haastattelemien oikeustieteen professorien mielestä valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen saama tuomio ei ole yllättävä.

– Oli aika odotettavissa, että tuomio perustellaan juuri näin kuin nyt tehtiin, toteaa Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Hänen mielestään oli myös selkeää, että Nissisen tekoa pidettiin tahallisena.

– Kyllä hän tiesi, mitä oli tekemässä, eli että oli hankkimassa palveluja firmalta, jossa hänen veljensä oli vastuuasemassa ja omistajana.

Samoilla linjoilla on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

– Tuomio oli äärimmäisen vakava, kun sen kohteena oli valtakunnansyyttäjä. Tämä on hänelle varsin ankara moite, Mäenpää sanoo.

Molemmat professorit katsovat, että tuomio on merkittävä, vaikkei Nissisen saama rangaistus eli 40 päiväsakkoa olekaan rahallisesti kova.

– Ei tällaista ole aiemmin tapahtunut, eli tuomio on siinä mielessä poikkeuksellinen ja historiallinen, pohtii Mäenpää.

Olli Mäenpää
Olli MäenpääJouni Immonen / Yle

– Yhteiskunnallisesti on tärkeää, että ylimmätkin virkamiehet voivat joutua syytteeseen ja tulla tuomituiksi. Toki se on myös itsestään selvää, mutta hyvä muistutus silti.

Nissisen jatkoa virassaan on tarve pohtia

Oikeusministeriö pohtii vasta tammikuussa, onko sen syytä ryhtyä toimenpiteisiin tuomion johdosta. Valtakunnansyyttäjä Nissinen aikoo palata työhönsä torstaina.

– Kun lain mukaan mennään, niin eipä tässä muutakaan mahdollisuutta taida olla. Peruste väliaikaiselle virasta pidättämiselle on poistunut, Tolvanen sanoo.

Matti Tolvanen
Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti TolvanenJouni Immonen / Yle

Professori Mäenpää toteaa, että tarkka mietintä on nyt paikallaan.

– Noin ylemmässä katsannossa kyllä tässä on aika vakava paikka pohtia sitä, että onko valtakunnansyyttäjällä edelleen edellytykset toimia siinä virassaan.

Mäenpää muistuttaa, että moitteet eivät tässä tapauksessa ole kohdistuneet syyttäjän toimintaan sinänsä esimerkiksi syytteiden laadinnassa.

– Jos ylimpään syyttäjävirkamieheen kohdistuu vakavaa epäluottamusta, niin kyllä se leimaa vähän koko syyttäjälaitostakin. Siinä mielessä tämä jäytää meidän syyttäjälaitoksemme uskottavuutta ja luottamusta syyttäjän toimintaan.

Valtakunnansyyttäjän harkinnan pettäminen hämmästytti

Professori Matti Tolvanen sanoo, että oli ylipäätään yllättävää, että valtakunnansyyttäjä ajautui tällaiseen tilanteeseen.

– Matti Nissinen on pätevä ammattilainen ja siinä mielessä hämmästyttää niin minua kuin monia muitakin, että hän on tällä tavoin tullut menetelleeksi. Häneltä oikeastaan viimeiseksi olisi odottanut tätä. Mutta se vain osoittaa, ettei kukaan ole virheetön.

Tolvasen mielestä on tärkeää, että tuomio nyt saatiin annettua.

– Päätöksestä näkyy selkeästi viesti, että tällaista menettelyä ei sallittuna pidetä. Esteellisyyskysymyksiin on suohtauduttava vakavasti.

Lisää aiheesta:

KKO:sta historiallinen päätös: Valtakunnansyyttäjälle sakkotuomio virkarikoksesta

KKO tuomitsi veljensä yritykseltä koulutusta ostaneen valtakunnansyyttäjän – palaa huomenna töihin

"Tuomiosta valittamista ei ole edes harkittu" – puolustusasianajajan mukaan valtakunnansyyttäjä Nissinen on valmis jatkamaan töissään

Mitä se tarkoittaa, kun valtakunnan ylin syyttäjä saa syytteen? "On se kolaus, epäilemättä"

Vaikuttaako sakkotuomio valtakunnansyyttäjän asemaan? Ministeriö pohtii jatkotoimia