1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemi irtisanoi sopimuksen silmänpohjakuvauksia tehneen yrityksen kanssa – yritys kiistää laatuongelmat

Sopimuksen irtisanomista perusteettomana pitävä Optiprofi Screening Oy on haastanut Rovaniemen kaupungin oikeuteen.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

ROVANIEMI Kyse on diabeetikoiden silmänpohjien seulontakuvauksista, joita Rovaniemen kaupunki ostaa vuosittain 40 000 - 50 000 eurolla. Kuvauksia tarvitsee noin 1500 diabeetikkoa. Seulontakuvauksilla yritetään löytää silmänpohjanmuutokset jo ennen oireita, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa.

Hallintoylilääkäri Paula Reponen kertoo, että sopimus kuvauksista tehtiin Helsingissä kotipaikkaansa pitävän Optiprofi Screening Oy:n kanssa syksyllä 2016, mutta yritys aloitti kuvaukset tämän vuoden kesäkuussa. Kaupunki irtisanoi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen 4. elokuuta. Yritys ei siis ehtinyt tarjota palvelujaan Rovaniemellä kuin kaksi kuukautta.

Yle Rovaniemen tietojen mukaan osa yrityksen tekemistä kuvauksista täytyy tehdä uudestaan. Reponen on tulevan oikeudenkäynnin vuoksi niukkasanainen eikä vahvista asiaa – ei myöskään sitä, onko kuvausten seurauksena tehty esimerkiksi vääriä diagnooseja. Riita-asiaa käsitellään Lapin käräjäoikeudessa syksyllä.

– Tilanne jossa joudutaan purkamaan sopimus, on aika äärimmäinen. Silloin on niin merkittäviä puutteita ollut palvelussa, että ei voida ajatella että tehdään korjauksia ja jatketaan, Reponen muotoilee. Laatuongelmat tulivat kaupungin johdon tietoon oman henkilökunnan kautta.

Optiprofi Screening Oy kiistää laatuongelmat ja sanoo kuvien olleen standardien mukaiset. Yrityksen mukaan kiistan taustalla oli erimielisyys Rovaniemen kaupungin kanssa laajennustippojen käytöstä seulontakuvausten yhteydessä. Optiprofi Screening Oy:n mielestä laajennustippojen käyttö sisältää mahdollisia riskejä, minkä vuoksi yritys vaati sopimusta muutettavaksi niin, että tippoja ei anneta kaikille kuvaukseen saapuville, vaan harkinnanvaraisesti.

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupunki ostaa silmänpohjan seulontakuvaukset toiselta yhtiöltä.

– Ne ihmiset, joiden ajat jouduttiin perumaan sopimuksen purun yhteydessä, ovat päässeet kuvauksiin, Reponen kertoo.

Kaupungin virkamiehet laskevat parhaillaan, kuinka isot kulut kuvausten uudelleenjärjestämisestä kaupungille koituivat.

lisätty 12.3.2018 klo 17.14 Optiprofi Screening Oy:n näkemys sopimuksen purun syistä, myös otsikkoa muutettu