Vielä muutama tuhat lamppua tekemättä – hehkulamppujen valmistus käsityönä jää historiaan

Airamin hehkulamppujen valmistus alkoi vuonna 1926. Helsingin Suutarilassa sijaitseva Suomen viimeinen hehkulampputehdas lopettaa toimintansa vuoden vaihteessa.

hehkulamput
Hehkulamppujen valmistus jää historiaan, kun 50 000 lampun tilaus on valmis.
Vuoden pimeintä päivää vietetään 21. joulukuuta. Pimeää on pian myös Helsingin Suutarilassa sijaitsevalla Suomen viimeisellä hehkulampputehtaalla, jossa on valmistumassa viimeinen lampputilaus.

Kehä III:n kupeessa Helsingin Suutarilassa sijaitsee teollisuusalue, jonka tiiliset rakennukset ovat nähneet usean vuosikymmenen nousut ja laskut. Matalassa rakennuksessa monikerroksisten talojen kyljessä on huomaamaton ovi Suomen viimeiselle hehkulampputehtaalle.

Ovesta sisään kurkistaessa astuu aikamatkalle hehkulamppujen kultakaudelle. 50-luvulta peräisin olevat koneet raksuttavat hehkulampun valmistuksen eri työvaiheissa. Kaasuputket johtavat koneisiin. Liekit leimahtavat näyttävästi, kun työnjohtaja Timo Haatainen käynnistää kannankiinnityskoneen kaasupolttimia palavalla pahvisuikaleella. Värit ovat kirkkaita, turkoosia, oranssia ja sinistä. Tunnelma tehtaalla on seesteinen, kun kolme työntekijää vaihtelevat paikkaa työpisteeltä toiselle.

Lampuntekijä Kiangkorn Thapui asettelee tottuneesti johtimet lautaseksi kutsutun osan sisään. Tästä syntyy lampun perusta.
Lampuntekijä Kiangkorn Thapui asettelee tottuneesti johtimet lautaseksi kutsutun osan sisään. Tästä syntyy lampun perusta.Siiri Rehula / Yle

Lampuntekijältä vaaditaan vakaata kättä. Erikoishehkulampun teko on tarkkaa käsityötä. Monisataa-asteisena paahtavaan liekkiin ei parane tuikata sormea edes vahingossa. Vuosien kokemuksella tietää, milloin lasi on tarpeeksi pehmeää tukilangan asettamista varten. Jos odottaa liian kauan, lasiin tulee särö ja se on käyttökelvoton.

Tukilangan asettelu on tarkkaa ja vaativaa. Lasia ei saa kuumentaa liikaa, jottei se rikkoudu.
Tukilangan asettelu on tarkkaa ja vaativaa. Lasia ei saa kuumentaa liikaa, jottei se rikkoudu.Siiri Rehula / Yle

Kulta-aikoina 70-luvulla tehtaalta lähti jopa 20 miljoonaa hehkulamppua vuosittain valaisemaan kansaa. Nyt työn alla on viimeinen tilaus. VR:n tilaamat 50 000 opastinlamppua riittävät kahdeksi vuodeksi - sen jälkeen on löydettävä uusi ratkaisu valaista junien opastintauluja.

Parhaimmillaan Airamin tehtaalla työskenteli yhteensä yli 1200 ihmistä. Nyt Keravan pääkonttorilla on noin 50 ja Suutarilan hehkulampputehtaalla kolme työntekijää. Heistä kaksi siirtyy muihin tehtäviin, mutta työnjohtaja Timo Haatainen jää eläkkeelle tehtaan sulkiessa ovensa.

Tärkeä pala kulttuuriperintöä katoaa tehtaan lopettamisen myötä. Toiminnan jatkaminen ei kuitenkaan ole järkevää, vaikka sukupolvenvaihdos olisikin ollut periaatteessa mahdollinen, Haatainen kertoo.

– Raaka-aineiden saanti vaikeutuu koko ajan ja jo nyt osia joudutaan etsimään ympäri maailmaa. Uskollisesti palvelleet koneetkin alkavat tulla tiensä päähän.

Vaikeinta olisi kuitenkin ollut siirtää Timo Haataisen vuosikymmenien aikana kertynyt tieto ja taito uudelle tekijälle. Ensimmäisestä työpäivästä on kuitenkin kulunut jo liki 43 vuotta.

Eläkkeellä Timo Haatainen aikoo suunnata mökilleen. Siellä on aikaa rauhoittua, kalastaa ja miettiä, mitä seuraavaksi alkaisi puuhata.
Eläkkeellä Timo Haatainen aikoo suunnata mökilleen. Siellä on aikaa rauhoittua, kalastaa ja miettiä, mitä seuraavaksi alkaisi puuhata.Siiri Rehula / Yle

– Ensimmäisestä työpäivästä muistan vain kovan äänen, joka koneista lähti, naurahtaa Haatainen.

– Armeijan jälkeen oli tarkoitus tulla vähäksi aikaa Airamin tehtaalle töihin, mutta näin se sitten vaan lipsahti.

Vuosikymmeniä palvelleet massiiviset koneet päätyvät työuransa jälkeen joko romuraudaksi tai museoon. Uusiokäyttöä niille on lähes mahdotonta keksiä - tekemisen taito katoaa työnjohtajan eläköitymisen myötä.

Jokainen lamppu tarkastetaan. Hehkulangan pitää osua merkityn alueen keskelle.
Jokaisen lampun toimivuus tarkastetaan. Hehkulangan tulee osua merkityn alueen keskelle.Siiri Rehula / Yle

Arja Peippo ja Kiangkorn Thapui saavat pitää työnsä Airamilla erikoishehkulampputilauksen jälkeen. Työtehtävät ja sijainti vaihtuvat uusiin, kun työt jatkuvat Keravalla Airamin pääkonttorilla.

Tilauksesta puuttuu vielä muutama tuhat lamppua – päivässä syntyy monen työvaiheen kautta kolmesataa valmista lamppua. Aikataulun mukaan lamput valmistuvat vuoden vaihteeseen. Pari viikkoa kuluu pakkaamiseen, jonka jälkeen tiloja aletaan tyhjentää. Viimeistään toukokuussa ovet sulkeutuvat lopullisesti ja monikymmenvuotinen hehkulamppujen valmistus Suomessa jää osaksi historiaa.

Valmis erikoishehkulamppu VR:n opastintauluun.
Valmis erikoishehkulamppu VR:n opastintauluun.Siiri Rehula / Yle
- Terä ei ole tällä kertaa tarpeeksi terävä, joten joudun nappaamaan huonosti muotoutuneet palat pois, Timo Haatainen kertoo.
- Terä ei ole tällä kertaa tarpeeksi terävä, joten joudun nappaamaan huonosti muotoutuneet palat pois, Timo Haatainen kertoo.Siiri Rehula / Yle
Aikoinaan palkat noudettiin tältä tiskiltä kahden viikon välein.
Aikoinaan palkat noudettiin tältä tiskiltä kahden viikon välein.Siiri Rehula / Yle
Hehkulanka juotetaan kiinni käsin.
Hehkulanka juotetaan kiinni käsin.Siiri Rehula / Yle
Timo Haatainen asettelee lampun kannan tarkasti oikeaan kohtaan.
Timo Haatainen asettelee lampun kannan tarkasti oikeaan kohtaan.Siiri Rehula / Yle
Tehtaan koneet ovat peräisin 50-luvulta. Ne ovat palvelleet uskollisesti tähän päivään asti.
Tehtaan koneet ovat peräisin 50-luvulta. Ne ovat palvelleet uskollisesti tähän päivään asti.Siiri Rehula / Yle
Valmiit lamput odottavat pahvilaatikoissa pakkaamista.
Valmiit lamput odottavat pahvilaatikoissa pakkaamista.Siiri Rehula / Yle