Valinnanvapauskokeilusta yllättävä tulos Hämeenlinnassa: Lääkärikäynnit lisääntyivät – moni vaihtoi työterveydestä yksityiselle

Valinnanvapauskokeilu on lisännyt perusterveydenhuollon asiakkaiden ja käyntien määrää lähes viidenneksellä Hämeenlinnassa. Asiakkaiden lisääntyminen kuormittaisi maakuntien taloutta.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Lääkäri mittaa verenpainetta
Valinnanvapauskokeilu on lisännyt perusterveydenhuollon asiakasmäärää Hämeenlinnassa.Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

HämeenlinnaValinnanvapauskokeilusta on saatu yllätäviä tuloksia Hämeenlinnassa. Se on innostanut täysin uusia asiakkaita käyttämään perusterveydenhuollon palveluita Hämeenlinnassa.

Kokeilun piiriin kuuluva kuntalainen saa valita perusterveydenhuoltoon liittyvät lääkärin ja hoitajan palvelut miltä tahansa kokeilussa mukana olevalta palveluntuottajalta. Käytännössä vaihtajat siirtyvät kokeilussa mukana oleville yksityisille terveysasemille.

Kaikki vaihtajat eivät ole uusia asiakkaita. Hämeenlinnalainen Tuomas Viiala vaimoineen vaihtoi lastensa palveluntuottajan julkisesta yksityiseen Mehiläiseen, koska se oli mahdollista. Jukolassa asuva perhe kuuluu valinnanvapauskokeilun alueelle.

– Halusimme kokeilla, kun mahdollisuus tuli, että onko tämä parempi kuin julkinen puoli. Ainakin aikoja saa helpommin.

Lääkäri tarkastaa lapsen suuta.
Tuomas Viiala toi poikansa Mehiläiseen silmätulehdusten vuoksi. Viialat asuvat Hämeenlinnan Jukolassa, joka on valinnanvapauskokeilun piirissä.Timo Leponiemi / Yle

Viiala varasi pojilleen ajan lääkärin vastaanotolle silmätulehdusten takia. Vapaa aika löytyi samalle päivälle.

– Olen todella tyytyväinen tähän valinnanvapauteen. Mielestäni ihmisten pitää saada valita palveluntarjoajansa.

Hämeenlinnassa kokeilu koskee noin 18 000 asukasta Jukolan, Lammin ja Tuuloksen alueilta. Vaihto-oikeutta on käyttänyt lähes 3 000 ihmistä.

Kokeilulla haetaan ennakkotietoa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden ja tuottajien käyttäytymisestä sekä valinnanvapauden kustannuksista.

Maakunta maksaa viulut

Julkisesti kustannetun perusterveydenhuollon asiakasmäärät näyttävät kokeilun perusteella lisääntyvän Hämeenlinnassa.

Lähes joka viides Hämeenlinnassa valinnanvapauttaan käyttänyt asiakas ei viime vuonna käyttänyt mitään perusterveydenhuollon palveluita. He ovat siis uusia asiakkaita. Myös käyntimäärät ovat lisääntyneet viidenneksellä.

Mikäli valinnanvapausmalli astuu valtakunnallisesti voimaan vuoden 2020 alusta, sen kustannukset maksaa maakunta.

– Se tulee olemaan iso haaste. Maakuntien tulisi pärjätä sillä rahoituksella, mikä kunnissa nykyään on. Jos nähdään, että sekä asiakaskunta että palvelujen käyttö kasvaa, jostainhan se rahoitus täytyy siihen saada, sanoo Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikkö Niina Haake.

Lakiluonnos valinnanvapaudesta sai jäisen vastaanoton maakunnilta.

Valinnanvapauskokeilu alkoi Hämeenlinnassa helmikuussa, ja se jatkuu ensi vuoden lokakuun loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tukee kokeilua kahdella miljoonalla eurolla.

Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa.
Timo Leponiemi / Yle

Kustannukset kuriin puhelinajoilla ja nettikeskusteluilla

STM:n suunnittelu- ja kehittämisryhmän johtaja Raija Volk ei usko, että asiakasmäärien kasvaminen kaataisi maakuntien taloudet. Se kuitenkin luo painetta kehittää hoitoketjujen kustannustehokkuutta. Suomeksi se tarkoittaa, että kynnys tavata lääkäri kasvokkain nousee.

– Ennaltaehkäisevää toimintaa, sähköisiä palveluita ja asiakkaan omaa hoitoa pitää tukea ihan uudella tavalla. Perusterveydenhuollossa on esimerkiksi paljon jatkuvaa pitkäaikaissairauden seurantaa, jota varmasti voidaan tehdä monella tapaa.

– Painopistettä siirretään asiakkaan paikan päälle tulosta uusiin tapoihin. Kaikkein kevyin hoitotarve voitaisiin tyydyttää vaikka puhelimella tai verkkochatillä, Volk valottaa.

Mies Mehiläisessä Hämeenlinnassa
Tuomas Viiala vaimoineen päätti kokeilla yksityistä terveysasemaa, koska valinnanvapauskokeilu antoi siihen mahdollisuuden.Timo Leponiemi / Yle

Yksityiselle vaihtamisen syynä lääkäriajan saaminen

Selvästi suurin syy palveluntuottajan vaihtamiseen Hämeenlinnassa on ollut lääkäriajan saaminen. 70 prosenttia valinnanvapauttaan käyttäneistä on jo asioinut uudella, yksityisellä terveysasemalla.

– Se kertoo siitä, että tarvetta on, kehittämispäällikkö Niina Haake toteaa.

Niina Haake kaupungintalolla
Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikkö Niina Haake seuraa aktiivisesti valinnanvapauskokeilun tuloksia.Timo Leponiemi / Yle

Haake kuitenkin arvioi, että ihmiset ovat voineet vaihtaa terveysasemaa myös siksi, että siihen on nyt mahdollisuus.

STM:n Raija Volk uskoo, että Hämeenlinnan asiakaskasvu tulee tasaantumaan.

– Jotkut asiakkaat ovat voineet olla tyytymättömiä aikaisempaan palveluun ja haluavat nyt kokeilla uutta, Volk sanoo.

Valinnanvapauskokeilu ei ole vaikuttanut julkisten terveysasemien kiireeseen.

– Hulina ja huiske on pysynyt samanlaisena. Asiakas- ja käyntimäärät eivät ole vähentyneet. Sama on havaittu muilla kokeilualueilla, Niina Haake kertoo.

Valinnanvapaudella täytetään työterveyden puutteita?

Yksi silmiinpistävä piirre Hämeenlinnan kokeilussa on, että iso osa palveluntuottajaa vaihtaneista ilmoitti edelliseksi asiointipaikakseen työterveyshuollon.

Sekä Hämeenlinnan kaupungin kehitysjohtaja Niina Haake että STM:n Raija Volk arvioivat ilmiön yhdeksi selittäjäksi sen, että työterveyden piiristä tippuneet, juuri eläköityneet ihmiset olisivat siirtyneet julkisesti kustannettuun terveydenhuoltoon.

Raija Volk
STM:n suunnittelu- ja kehittämisryhmän johtaja Raija Volk.Maria Miklas

Suurin osa Hämeenlinnassa valinnanvapauttaan käyttäneistä on kuitenkin työikäisiä. Sama ilmiö on havaittu myös muilla kokeilualueilla.

Toinen selitys voi olla se, ettei työterveyshuolto kata ihmisten kaikkia tarpeita.

– Pienimmillä yrityksillä työterveys voi olla hyvinkin suppea. Jotkut voivat käyttää jo nyt julkista siinä rinnalla, Raija Volk sanoo.

– Se voi olla yksi tekijä. Toki työterveyshuollon tehtävä on huolehtia työntekijän työkyvystä. Ihmisillä voi olla muitakin tarpeita kuin vain työkykyyn liittyvät asiat, puhuu Niina Haake.