1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joululiikenne

Joulu tekee joistain autoilijoista höperöitä: "Hermostutaan, unohdetaan tankata tai lukitaan avaimet autoon"

Valtaosa Autoliiton tiepalvelumiesten saamista avunpyynnöistä johtuu autoilijoiden huolimattomuudesta.

Joululiikenne
auton takavalo talvisella tiellä
AOP

Siinä missä ennen vanhaan komennettiin autoilijoita nostamaan hädän hetkellä konepelti ylös, kehotetaan se nyt pitämään visusti kiinni.

– Jos eteen tulee ongelmatilanne, ei konepeltiä pidä avata varsinkaan huonolla ajokelillä. Sen sijaan on syytä pistää hätävilkut ja seisontavalot päälle, viedä varoituskolmio tien varteen ja soittaa meille numeroon 0200 8080, opastaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Numero soi operaatio Lumihiutaleen (siirryt toiseen palveluun) palvelukeskuksessa.

Autoliitolla on kokemusta joululiikenteestä, sillä se pyörittää operaatio Lumihiutaletta 49. kertaa.

Autossa ei pitäisi käydä kiivaita keskusteluja eikä kuljettajan komennella lapsia

Ylikomisario Dennis Pasterstein

Tänä jouluna suurin osa Autoliiton 140 tiepalvelumiehestä on valmiudessa, kännykänsoiton päässä.

– Ennen matkaa olisi hyvä tallentaa puhelimeen meidän numeromme. Myös 112-sovellus olisi hyvä ladata etukäteen, sillä siinä on mukana paikannuspalvelu. Se paljastaa soittajan sijainnin hätäkeskukseen, muistuttaa Vesalainen.

Autoliiton tiepalvelu teksti haalarin selässä
Autoliiton Operaatio Lumihiutale auttaa joululiikenteessä pulaan joutuneita autoilijoita.Miki Wallenius / Yle

Huolettomia ja huolimattomia autoilijoita

Valtaosa operaatio Lumihiutaleelle tulevista avunpyynnöistä olisi voitu ehkäistä ennalta. Jos esimerkiksi auto olisi muistettu tankata, sen rengaspaineet tarkastaa ja nostaa kuormitusta vastaaviksi, pyyhkijät vaihtaa ja akun kunto testata.

– Kyllä kaiken kiireen keskellä pitäisi muistaa pitää perusasiat kunnossa. Niin on, että säännöllisesti huollettu auto on yleensä toimintavarma ja turvallinen, toteaa Vesalainen.

Poliisin liikenneturvakeskuksen johtaja Dennis Pasterstein muistuttaa, että myös kuljettajan kunto on tärkeä. Väsyneenä, sairaana tai jo valmiiksi hermostuneena ei liikkeelle pidä lähteä.

– Kuljettajan olisi hallittava hermonsa. Autossa ei pitäisi käydä kiivaita keskusteluja eikä kuljettajan komennella lapsia, listaa ylikomisario Pasterstein.

Lämpimät vaatteet, heijastinliivit ja ladatut kännykät mukaan

Vesalaisen mukaan ihmiset lähtevät usein kovin kevyesti ja huolettomasti pukeutuneina autolla matkaan. Syytä olisi kuitenkin muistaa, että sammunut auto jäähtyy nopeasti.

Säännöllisesti huollettu auto on yleensä toimintavarma

koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen

Matkassa olisi hyvä olla ainakin lämmintä vaatetta ja jokaiselle matkustajalle heijastinliivit. Kännykkäkään ei toimi jos sen latinki on matkan aikana haihtunut taivaan tuuliin.

– Itse pidän kännykän aina ajon aikana latauksessa, selvittää Vesalainen.

Auto luistelee talvikelillä
Derrick Frilund / Yle

Kiire narikkaan ja maltti käyttöön

Maanteillä on ruuhkaisinta jouluna perjantai-iltapäivällä ja lauantaiaamupäivällä. Silloin on hyvä ottaa maltti käytöön ja keskittyä ajamiseen muun liikennevirran vauhtiin. Turvavälikin pitäisi muistaa pitää sopivana.

Ostosparatiisien pysäköintialueilla pinna saattaa kiristyä ja pelti kolista, sillä parkkialueet ovat joulun alla varsin kaoottisia. Aattona ja joulupäivänä kaaos odottaa sitten hautausmailla kävijöitä.

– Jos suinkin on mahdollista, kannattaa välttää peruutustilanteita ja pyrkiä etsimään läpiajettavia parkkiruutuja, toteaa Vesalainen.

Ennen kaikkea olisi hyvä haudata kiire ja unohtaa kilpa kellon kanssa.

Lue seuraavaksi