1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Professori ja ylilääkäri tyrmäävät hallituksen sote-sovun: taloudellisia tavoitteita tällä ei saavuteta

Sote-asiantuntijoiden mielestä hallituksen asiakasseteleitä koskeva sopu sementoi nykytilanteen ja estää erikoissairaanhoidon säästöt.

Martti Kekomäki ja Juha Tuominen. Kuva: Yle

Ylen A-studiossa vierailleet sote-asiantuntijat eivät vakuutu hallituksen keskiviikkona saavuttamasta sote-sovusta. Hallitus kertoi sopineensa, että asiakasseteleitä ei enää ole pakko käyttää erikoissairaanhoidossa. Tällä pyritään siihen, että erikoissairaanhoidon julkinen palvelu ja päivystys eivät vaarantuisi. Asiakasseteliä pitää kuitenkin tarjota, jos potilas ei pääse erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin. Ratkaisuun päädyttiin, koska asiakassetelit olivat nousseet huolenaiheeksi valinnanvapauslain lausuntokierroksella ja asiantuntijakuulemisissa.

Emeritusprofessori, sote-asiantuntijaryhmän jäsen Martti Kekomäki ja johtava ylilääkäri Juha Tuominen Terveystalosta toteavat ratkaisun jättäneen erikoissairaanhoidon sote-uudistuksen ulkopuolelle. Kekomäki sanoo myös, ettei illan uutinen ratkaise soteen liittyviä suuria asioita. Lisäksi toistettiin uutena päätöksenä se, mikä jo nyt lukee laissa.

– Itse asiassa se vain sementoi sen tilanteen, joka meillä on jo nykylain mukaan. Toisin sanoen, jos meillä on pitkiä odotusaikoja leikkauksiin niin tuottaja eli sairaala on velvollinen järjestämään ihmisille hoitoa ostopalveluina.

"Askel eteenpäin"

Terveystalon Juha Tuominen pitää ratkaisua kuitenkin askeleena eteenpäin ja toivoo sen johtavan lainsäädännön valmistumiseen. Hän silti kummeksuu, miksi miljardeja vuodessa haukkaavasta erikoissairaanhoidosta ei etsitä säästöjä:

– Oikeastaan ratkaisu tarkoittaa sitä, että erikoissairaanhoito jätettiin sote-uudistuksen ulkopuolelle. Se on valinta. Jos katsotaan, että se on yhteiskunnassa järkevää, niin se on valinta. Sillä tuetaan tietenkin saatavuutta, mutta niitä taloudellisia tavoitteita tällä ei saavuteta.

Tuomisen mukaan perusterveydenhuollosta säästöjä ei juurikaan ole ollut tarkoituskaan saada, joten ainoaksi säästökohteeksi jäävät hänen arvionsa mukaan sosiaalimenot.

– Perusterveydenhuollossa tämä muutos tarkoittaa saatavuuden paranemista. Sitähän se tarkoittaa, että sinne syntyy vapaa valinta ja kaikki palveluntuottajat saavat tulla tarjoamaan samoja palveluita samoila ehdoilla. Eli kansalaisten saatavuuden näkökulmasta se on hyvä.