Hyppää sisältöön

Pelkäätkö parisuhteeseen sitoutumista? Syynä voi olla liian voimakas vikavirtasuoja

Vikavirtasuoja katkaisee virran, jos sähköisku uhkaa. Ihmisellä se on tiedostamaton keino suojautua ahdistavilta ihmissuhteilta.

Kuva: AOP

Askel kaverista petikaveriksi on iso. Sen ottaminen jännittää kaikkia.

Kun kysyy toista treffeille, paljastaa pitävänsä hänestä ja tarvitsevansa häntä. Riskinä on, että vastaus on kielteinen. Rukkasten saaminen satuttaa.

– Hylätyksi tulemisen kipu on yhtä kovaa kuin fyysinen kipu, sanoo psykoterapeutti Keijo Markova Väestöliitosta.

Markova ymmärtää sitoutumiskammoisia. Siitä kärsivä pakenee, kun parisuhde alkaa vakavoitua.

Kun hän ei siis enää vastaa viesteihisi tai heittää sinut pois Facebook-kavereistaan, syy ei välttämättä ole sinussa vaan hänen aivojensa hälytystilassa.

– Kun toinen ihminen lähestyy, jokin minussa hälyttää, että nyt menee pieleen. Silloin automaattinen vikavirtasuoja menee päälle, kuvailee Väestöliiton terapiapalveluissa työskentelevä Markova.

Sitoutumiskammo pohjustetaan vauvana

Käyttäytymistapa juontaa usein juurensa jo varhaislapsuudesta. Kyky sitoutua parisuhteeseen riippuu ihmisen kiintymistavasta, ja se opitaan jo vauvana.

– Hyvässä tapauksessa vauvalle leperrellään, häntä hoidetaan ja ihaillaan. Hän saa kokea olevansa rakastettu ja voivansa luottaa maailmaan, psykoterapeutti Keijo Markova selittää.

Turvallisen sitoutumistavan oppinut ihminen on ihmissuhteissaan vahva. Hän kestää parisuhteessa sekä läheisyyttä että erillisyyttä. Hän osaa kohdata omat ja toisen tunteet, mutta nauttii myös itsekseen olemisesta.

Vähemmän tai arvaamattomasti huomiota saanut, pahimmassa tapauksessa kaltoinkohdeltu vauva sen sijaan oppii, ettei hänen tarpeisiinsa vastata. Hänelle syntyy pelko hylkäämisestä. Hän ei aikuisenakaan koe turvalliseksi ilmaista omia tunteitaan ja tarvitsevuuttaan.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Rakkauden kerjäläiset ja koiranpentukatseen pelottavuus

Parisuhteessa tällainen varhaislapsuus näkyy esimerkiksi ahdistuneena kiintymistyylinä, jolloin ihminen ei koe kelpaavansa toiselle. Häntä voisi kuvata rakkauden kerjäläiseksi, joka rakastuu usein saavuttamattomiin tai muuten mahdottomiin ihmisiin.

Välttelevästi kiintynyt puolestaan ahdistuu läheisyydestä ja pitää etäisistä ihmissuhteista. Hän kammoksuu, kun kumppanin silmistä alkaa kuvastua koiranpentumainen palvonta ja rakkaus.

– Tällöin vikavirtasuojaus sulkee suhteen pois, koska vahvat tunteet uhkaavat tuoda pintaan omat huonot kokemukset ihmissuhteista.

Omien kipupisteiden selvittely kannattaa

Sitoutumispelkoinen ei itse helposti huomaa toistavansa samaa käyttäytymismallia. Jos ihmissuhteet eivät tunnu onnistuvan, syy ei ehkä olekaan aina seurustelukumppanissa.

– Toisen lähelle ei voi mennä koskematta omia kipupisteitä. Muuten vikavirtasuojaus käynnistyy, koska läheisyys tuntuu niin vaikealta.

Väestöliiton terapiapalveluissa työskentelevä Keijo Markova kannustaa sitoutumispelkoista selvittämään omat kipupisteet ja ottamaan parisuhteelle avautumisen riskin.

– Vain siten tulemme näkyviksi itsellemme tai toiselle. On huippukokemus, kun toinen rakastaa sinua ehdoitta luinesi ja nahkoinesi!

.
.