Epämääräisten Twitter-seuraajien ryöppy ihmetyttää Haaviston kampanjaväkeä – Osa ehkä lapsia

Sosiaalisen median asiantuntijan mukaan Twitteriin ryntäsi viime viikolla joukko alakouluikäisiä, joiden suosikkipelin palvelin kaatui.

politiikka
Pekka Haaviston Twitter seuraajia
Twitter / Yle

Sosiaalisessa mediassa levitettävien valheiden on pelätty vaikuttavan Yhdysvaltain tapaan myös Suomen vaaleihin, mutta informaatiovaikuttamisen sijaan oudoille someilmiöille voi löytyä myös arkinen selitys.

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr.) kampanjatiimi pani merkille juuri ennen MTV3:n vaalitenttiä viime viikon keskiviikkona, että Haaviston Twitter-tilille ryöpsähti kerralla epätavallisen paljon uusia seuraajia, useita satoja, joilla ei ollut profiilikuvaa eikä omaa julkaisutoimintaa.

Kampanjapäällikkö Riikka Kämppi sanoo, että samana iltana tuli myös häiritseviä puhelinsoittoja ja sähköposteja. Twitter-seuraajien epätavallinen virta jatkui useiden päivien ajan.

Kämppi kertoo teettäneensä informaatiovaikuttamisen asiantuntijoiden avulla analyysin, jonka johtopäätös oli, että Twitter-seuraajat ovat automatisoituja tilejä, botteja. Raportin tekijä ei Kämpin mukaan halua nimeään julkisuuteen.

Twitter-botti on ohjelma, joka julkaisee viestejä automaattisesti, mutta Haaviston uudet seuraajat ovat olleet passiivisia.

Kämpin kuulemien asiantuntijoiden mukaan seuraajien lisääntymisen takana voi olla sama taho. Kämppi on ollut asiasta yhteydessä sekä suojelupoliisiin että Twitteriin, koska epäselvää on, voivatko kasvottomat seuraajat aiheuttaa haittaa.

Epäily on sikäli kummallinen, että Twitter-käyttäjät yrittävät yleensä kasvattaa seuraajiensa määrää, ja jotkut ovat jopa valmiita maksamaan määrän keinotekoisesta kasvattamisesta. Eikö Haavistolle ole siis vain hyvä uutinen, että uusia seuraajia tulee?

– Näin voi ajatella, mutta ei se ole, jos henkilöt eivät ole todellisia vaan botteja, Kämppi sanoo.

Häntä huolettaa, että ulkopuolinen taho voisi esimerkiksi luoda varjon Haaviston kampanjan ylle, jos synnytettäisiin valeuutinen, että kyseenalainen taho on maksanut Haaviston seuraajamäärän kasvattamisesta.

Kämppi arvelee, että Haaviston seuraajien määrä voisi nousta uutiseksi, jos se ylittäisi presidentti Sauli Niinistön luvun. Haavistolla on parhaillaan 115 000 seuraajaa, Niinistöllä 119 000.

Lapset päätyivät seuraamaan poliitikkoja

Sosiaalisen median asiantuntijalla, yrittäjä Harto Pöngällä on kuitenkin ainakin viime viikon keskivaiheen Twitter-piikille aivan toinen selitys.

– Alkuoletus oli, että kyseessä saattaa olla trollitehtailu, jossa Twitter-tilejä tehdään myöhempää käyttöä varten. Näyttää siltä, että selitys oli tässä tapauksessa lasten huono medialukutaito, Pönkä pamauttaa.

Pönkä vahvistaa, että Twitteriin liittyi viikko sitten tiistaina ja keskiviikkona runsaasti uusia käyttäjiä, jotka ryhtyivät seuraamaan esimerkiksi uutiskanavien tilejä, julkisuuden henkilöitä sekä suosittuja poliitikkoja, kuten Haavistoa ja Sauli Niinistöä.

Hänen mukaansa Twitter-ryntäyksen syynä olivat alakouluikäiset, joiden suosiman mobiilipelin Growtopian palvelimet kaatuivat. Growtopia kehotti pelaajia seuraamaan Twitter-tilillään, milloin palvelimet saadaan korjattua.

– Vaikutti siltä, että moni nuorista pelaajista, lapsista, oli ymmärtänyt että heidän pitää seurata Growtopiaa Twitterissä, että he pääsevät pelaamaan peliä. Monenlaista sekaannusta oli kyseessä.

Seuraus oli, että lapset ryhtyivät joukolla Twitterin käyttäjiksi, ja monet päätyivät ilmeisesti samalla poliitiikojen Twitter-seuraajiksi, koska palvelu ehdottaa uusille käyttäjille suosittuja seurattavia.

– Valinnat eivät välttämättä ole tietoisia, vaan perustuvat Twitterin suositteluun, Pönkä sanoo.

Twitterissä suosituille "ansiotonta arvonnousua"

Pönkä pääsi selityksen jäljille huomattuaan, että jos piikin aiheuttaneet käyttäjät olivat jotakin twiitanneet, se kohdistui kännykkäpelin tilille.

Suositun pelin kaatumisen lopputulos on hänen mukaansa se, että monet Twitterissä suositut tilit ovat saaneet ansiotonta arvonnousua.

Riikka Kämppi pani myös merkille, että jotkin Haavistoa seuranneista tileistä seurasivat myös Growtopiaa, mutta hänen mukaansa vain osa. Kämpin mukaan uusia, kasvottomia seuraajia on kaikkiaan tuhansia.

Sauli Niinistön esikunnassa viime viikon piikkiä ei ole pantu erityisesti merkille. Viimeisen kuukauden sisällä Niinistön presidenttitilin seuraajien määrän kerrotaan lisääntyneen noin tuhannella viikossa.

Muut presidenttiehdokkaat tulevat Twitter-seuraajien määrässä kaukana jo viime vaaleissa keskenään kisanneiden Niinistön ja Haaviston takana. Huomattavaa etumatkaa voi selittää myös se, että Twitterissä suosituista tulee entistä suositumpia, koska palvelu ehdottaa heidän seuraamistaan uusille käyttäjille.