Palomiehet pelastivat Liekki-kissan kaivosta – nyt se kehrää yläneläisessä vanhainkodissa

Kissa tuo vanhuksille kodikkaan olon ja auttaa muun muassa muistisairaita.

kissa
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Palomiehet pelastivat Liekki-kissan kaivosta
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Palomiehet pelastivat Liekki-kissan kaivosta

PöytyäYläneläisessä Kartanokodissa asuu 30 ikäihmistä ja yksi kissa. Valkoinen kolli tallustelee vapaasti osastojen välillä ja kellahtaa välillä sohvalle jonkun asukkaan viereen.

Kissa tuo vanhuksille kotoisan olon, sillä lähes kaikilla heillä on ollut kissa jossain elämänvaiheessa, ennen Kartanokotiin muuttamista.

– Se tuo tänne tavallista arkea. Jo pelkästään se, että kissa tekee jotain, on heille tärkeää. Siinä on seurattavaa, kertoo vastaava sairaanhoitaja Katri Keihäs.

Muistisairaiden osastolla kissa on se, joka muistetaan.

– Se koskettaa tunteita, jotka säilyvät muistissa päivästä toiseen, Keihäs sanoo.

Kissa keikkui styroksilevyn päällä

Tarina siitä, miten Liekki-kissa päätyi Kartanokotiin, on liikuttava. Pelastuslaitos sai kesällä hälytyksen, jossa kerrottiin, että autiotalon kaivossa on kissa. Paikalle lähti Yläneen kirkonkylän VPK.

– Menin kaivon viereen ja kuulin, kun sieltä kuului mouruntaa. Siirsin kaivon kannen sivuun ja katsoin kaivoon, kertoo vapaapalokuntalainen Joona Sankari.

Kaivossa kyyhötti pieni valkoinen kissanpentu, joka oli kiivennyt turvaan pienen styroksilevyn päälle. Kissan pää oli valkoinen, mutta muuten se oli musta ja litimärkä.

Täällä on 30 asukasta, jolle Liekki on tärkeä.

Katri Keihäs

Kaivon vesi oli onneksi ylhäällä, joten tikapuita ei tarvittu. Paikalla ollut toinen VPK:lainen Klaus Räntilä kurotti kaivoon ja nosti kissan syliinsä. Kenelläkään ei ollut aavistustakaan siitä, miten kissanpentu oli suljettuun kaivoon päätynyt.

Miehet pohtivat, mitä kissalle pitäisi tehdä. He päättivät jo lähteä viemään sitä Turun eläinhoitolaan, kun yksi Kartanokodissa työskentelevä sattui tulemaan vastaan.

– Hän sanoi, että tänään on tullut lupa, että Kartanokotiin saa viedä kissan. Siellä olivat kaikki ilomielin ottamassa kissaa vastaan, Sankari kertoo.

Liekki-kissa
Liekki-kissa saapui Kartanokotiin kesäkuussa vain muutamien viikkojen ikäisenä.Kartanokoti

Sylit eivät lopu kesken

Tutkimuksissa on todettu, että lemmikin seura on terveellistä. Eläimen silittäminen madaltaa veranpainetta ja paijatessa elimistöön vapautuu mielihyvähormoneja. Tämä on huomattu myös Kartanokodissa Yläneellä. Toisinaan talossa piipahtaa vierailulla kaverikoiria, ja kesällä asukkaat saavat katsella laitumella olevia hevosia.

Kissaa oli kaivattu jo monta vuotta, joten pentu otettiin avosylin vastaan. Nimikin kissalle keksittiin nopeasti. Kollista tuli Liekki, pelastajiensa mukaan.

– Täällä on 30 asukasta, jolle Liekki on tärkeä, ja lähes sama määrä hoitajia. Sylit eivät lopu kesken, Katri Keihäs sanoo.

Tulevaisuudessa olisi avoinna myös koiran virka, joka saisi vanhukset ulkoilemaan enemmän. Ensi kesäksi pihalle toivotaan lampaita ja kanoja.

Tällä hetkellä asukkaiden kaiken huomion saa kuitenkin Liekki-kissa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus