1. yle.fi
  2. Uutiset

Nelosolutta kauppoihin, työttömiä aktivoidaan, Yle-vero pois tuhansilta, kalastusmaksut nousevat – Moni asia muuttuu vuodenvaihteessa

Vuoden vaihtuessa muun muassa romutuspalkkio tekee paluun ja nuorten mahdollisuus saada opintorahaa paranee.

uusivuosi
Kuvakollaasi jossa olutta, tupakka, rajaa ja kala.
AOP / Yle

Vahvat oluet ja long drink -juomat kauppoihin

Uusi alkoholilaki astuu osittain voimaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupat, kioskit ja huoltamot voivat myydä alkoholijuomia, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 prosenttia. Kun myös vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistuu, kaupat saavat myydä nelosolutta, vahvaa siideriä ja väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia eli niin sanottuja limuviinoja.

Ravintolat saavat mainostaa niin sanottuja happy hour -tarjouksia vapaasti esimerkiksi kaduilla ja lehdissä.

Viina ja tupakointi kallistuvat

Alkoholijuomien vähittäishinnat nousevat (siirryt toiseen palveluun) keskimäärin noin viisi prosenttia. Keskioluen hinta nousee 20 senttiä litralta eli vajaat seitsemän senttiä pullo. Nelosoluen hintaa nousee vastaavasti 20 senttiä litralta. Myös viinin ja väkevien juomien hinta nousee.

Tupakkavero kiristyy puolivuosittain, mikä nostaa tupakan hintaa heti vuoden alussa ja uudestaan kesällä. Tupakka-aski kallistuu vuoden aikana yhteensä noin 60 senttiä.

Nainen polttaa tupakkaa.
Nella Nuora / Yle

Työttömyyskorvausta leikataan, jos ei ole aktiivinen

Työttömän ansiopäivärahan, peruspäivärahan tai työmarkkinatuen taso laskee, ellei hän täytä laissa säädettyjä aktiivisuusvaatimuksia (siirryt toiseen palveluun). Kun päivärahaa aletaan maksaa, työttömän aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän jaksoissa.

Edellisen tarkastelujakson aktiivisuus vaikuttaa etuuteen aina seuraavalta 65 maksupäivän jaksolta. Jos henkilö ei täytä aktiivisuusvaatimusta, hänen päivärahansa taso laskee seuraavalla 65 maksupäivän jaksolla 4,65 prosenttia. Aktiivimallin kumoamiseksi on jo tekeillä kansalaisaloite.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei heti katkaise työttömän tukia

Jos työtön aloittaa yritystoiminnan, hän voi saada työttömyysetuutta neljältä kuukaudelta ilman, että yritystoiminta estää sen. Lisäksi liikkuvuusavustusta (siirryt toiseen palveluun) voitaisiin muiden edellytysten täyttyessä maksaa, jos työn aloittaminen edellyttää osallistumista työhön liittyvään koulutukseen. Liikkuvuusavustusta maksetaan jatkossa myös osa-aikatyöläiselle, jonka työaika on keskimäärin alle 18 tuntia viikossa.

Kansaneläkeindeksi jäihin, yksinhuoltajien lapsilisään korotus

Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotukset jätetään tekemättä ja kansaneläkeindeksi jäädytetään tämän vuoden tasolle. Muutos vaikuttaa kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin sekä kaikkiin muihin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Näitä muita etuuksia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus.

Sen sijaan takuueläkkeeseen tulee runsaan 15 euron korotus. Takuueläke on nyt 760,26 euroa kuukaudessa.

Yksinhuoltajien lapsilisään tulee heti tammikuun alussa vajaan viiden euron korotus. Lasta kohden summa nousee 53,30 euroon kuukaudessa.

Autovero kevenee ja romutuspalkkio taas käyttöön

Romutuspalkkio tekee paluun. Yksityishenkilö voi saada tukea uuden vähäpäästöisemmän auton hankintaan romutuspalkkion tai hankintatuen kautta, tai vanhan auton muuntamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. Laki on voimassa 31.12.2021 asti. Romutuspalkkio on kuitenkin käytössä vain 31.8.2018 asti.

Romutettuja autoja kasassa Kuusakosken metalliromun käsittelylaitoksessa Vantaalla.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Myös autovero kevenee (siirryt toiseen palveluun). Tarkoitus on suosia entistä vähäpäästöisempiä autoja. Käytännössä noin 32 000 euron hintaisen uuden auton vero laskee noin 210 euroa vuodessa, jos auton CO2-päästöt ovat 124 grammaa kilometriä kohden.

Työn verotus kevenee, palkansaajamaksut nousevat, mutta kukkarossa se ei näy

Palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut (siirryt toiseen palveluun) nousevat. Palkansaajan TyEL-maksu nousee 0,2 prosenttiyksikköä ja työttömyysvakuutusmaksu 0,3 prosenttiyksikköä. Työnantajien sosiaalivakuutusmaksuja kevennetään. Palkkojen verotus kevenee kaikissa tuloluokissa indeksitarkistuksen verran, joten se kompensoi palkansaajamaksujen korotuksen.

Nuorille helpommin opintorahaa

Vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvan 18–19 -vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahan määrään. Nämä opiskelijat voivat saada perusmääräisen opintorahan (siirryt toiseen palveluun), 250,28 euroa kuukaudessa. Samalla opintotuen, asumislisän ja koulumatkatuen maksupäivä muuttuu kuukauden ensimmäiseksi pankkipäiväksi.

Muutoksia tulee myös maahanmuuttajien kouluttautumiseen (siirryt toiseen palveluun), ammatilliseen koulutukseen (siirryt toiseen palveluun), opiskelijoiden mahdollisuuksiin saada psykologin tai kuraattorin (siirryt toiseen palveluun) palveluja ja korkeakoulujen yhteistyömahdollisuuksiin (siirryt toiseen palveluun).

Opiskelijoita Kaisa-talossa Helsingissä.
Henrietta Hassinen / Yle

Varhaiskasvatusmaksut alenevat – 6 700 perhettä maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin

Varhaiskasvatuksen maksut pienenevät tammikuun alusta yhteensä 71 miljoonaa euroa. Eniten muutoksesta hyötyvät pieni- ja keskituloiset perheet. Opetus- ja kulttuuriministeriö laskee (siirryt toiseen palveluun), että maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin siirtyy 6 700 uutta perhettä. Lisäksi ministeriö arvioi, että bruttona yhteensä 5 900 euroa kuukaudessa ansaitsevan kaksilapsisen perheen maksut alenevat vuodessa hieman yli 1 200 euroa.

Kalastusmaksuihin 6 euron korotus

Kalastonhoitomaksut eli tuttavallisemmin kalastusmaksut nousevat. Koko kalenterivuoden kalastusmaksu nousee 45 euroon (nyt 39 euroa), viikkomaksu 15 euroon (nyt 12 euroa) ja vuorokausimaksu kuuteen euroon (nyt viisi euroa).

Silakan pyytäjiä Ruoholahden rannassa Helsingissä.
Silakan pyytäjiä Ruoholahden rannassa Helsingissä. Kimmo Brandt / AOP

Kiinteistöveron alaraja ei kiristy, yläraja nousee

Kiinteistöveroprosenttien (siirryt toiseen palveluun) alarajojen suunnitellut korotukset on peruttu, eli yhdenkään kunnan ei tarvitse korottaa kiinteistöveroprosenttiaan. Kiinteistöveroprosenttien ylärajat kuitenkin nousevat korkeintaan 0,2 prosenttiyksikköä, mutta kunnat päättävät itse mahdollisista korotuksista.

Omakotitalojen lämmitys kallistuu, asuntolainan korkovähennysoikeutta leikataan

Lämmityspolttoaineiden veronkiristys nostaa öljylämmitteisen omakotitalon lämmityskuluja keskimäärin 43 euroa vuodessa ja kaukolämmitteisen talon kuluja keskimäärin 9 euroa vuodessa.

Asuntolainan korkovähennysoikeutta leikataan (siirryt toiseen palveluun). Asuntolainan koroista vähennyskelpoisia on ensi vuonna 35 prosenttia, mikä on 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2017.

Yle-vero poistuu pienituloisimmilta

Yleisradioveroa (siirryt toiseen palveluun) ei enää peritä alle 14 000 euron puhtaasta tulosta. Tämän johdosta Yle-veroa maksavien määrä alenee noin 390 000 henkilöllä. Yle-veron verokanta nousee 2,5 prosenttiin ja pienimmästä maksuunpantavasta verosta luovutaan.

Veron enimmäismäärä nousee 163 euroon (nykyisin 143 euroa). 14 750 euron palkkatulon tai 14 000 eläke- tai päivärahatulon ylittävät maksavat Yle-veroa tuloistansa riippuen 0-163 euroa vuodessa.

Matkustaja astelee z-junaan.
Hanna Lumme / Yle

VR:n lähiliikenteessä muutoksia: alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

VR:n lähiliikenteessä alle 7-vuotiaat lapset matkustavat vuodenvaihteen jälkeen ilmaiseksi. Lastenlipun ikäraja on jatkossa 7-16 vuotta (aiemmin 4-16 vuotta). Matkanteko helpottuu myös lastenvaunujen kanssa. (siirryt toiseen palveluun) Jo tähän mennessä rattaissa tai vaunuissa 0-6-vuotiasta lasta kuljettava on saanut matkustaa lähijunassa ja pääkaupunkiseudulla HSL:n muissa joukoliikennevälineissä ilmaiseksi eikä tarvitse matkalippua.

Liikkumispalveluiden tiedot avoimeksi

Kaikki henkilöliikenteen liikkumispalveluiden tarjoajat ovat jatkossa velvoitettuja jakamaan tietoja omista palveluistaan rajapintojen kautta. Liikkumispalveluita ovat muun muassa taksi- ja bussiyrittäjät, rautatie-, lento- ja laivayhtiöt, satamat ja terminaalit, kaupalliset pysäköintilaitokset sekä autovuokraamot.

Olennaisia tietoja ovat esimerkiksi reitit, pysäkit, aikataulut, hinta, palvelun saatavuus ja esteettömyys.

Lue seuraavaksi