Jälleen uusi käänne sotessa – asiakassetelin velvoittavuus ei koske erikoissairaanhoitoa

Asiakasseteleiden asema nousi huolenaiheeksi lausuntokierroksella ja asiantuntijakuulemisissa.

sote-uudistus
Leikkaus alkamassa
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hallitus on sopinut muutoksista sote-uudistuksen valinnanvapauslakiluonnoksessa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan säännöksiä asiakasseteleistä täsmennetään niin, että ne eivät vaarantaisi erikoissairaanhoidon julkista palvelua ja päivystystä.

Asiakassetelin velvoittavuus ei enää koske erikoissairaanhoidon palveluita. Asiakasseteliä pitää kuitenkin tarjota, jos potilas ei pääse erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin.

Maakunta saa hallituksen uuden linjauksen mukaan päättää, mitä erikoisalojen lääkäreitä sote-keskukseen tulee, kuitenkin niin että niitä on oltava vähintään kahdelta lääketieteen erikoisalalta yleislääketieteen lisäksi.

Lausunnolla olleen lakiluonnoksen mukaan konsultaatio- ja avovastaanottopalveluja oli oltava ainakin sisätautien, lastentautien, geriatrian ja silmätautien erikoisaloilta.

Maakuntien päätöksenteossa on huomioitava maakunnan tai sen tietyn alueen asukkaiden palvelutarve, palveluketjujen toimivuus ja palvelujen yhdenvertainen saatavuus.

Hallitus teki tarkennuksia lakiluonnokseen lausuntokierroksen jälkeen. Juuri asiakasseteleiden asema nousi huolenaiheeksi lausunnoissa.

Lausuntopalautteen osalta muiden pykälien virkamiesvalmistelu jatkuu. Hallitus antaa esityksensä valinnanvapauslaiksi eduskunnalle viimeistään maaliskuun 2018 alussa.

Lue myös:

Maakunnat lyttäävät sote-lakipaketin: "Asiakasseteli vaarantaa sairaaloiden toiminnan"