Puola uhmaa EU:ta: Presidentti Duda allekirjoitti kiistellyt lait, joiden vuoksi komissio aloitti kurinpitomenettelyn

Jatkossa Puolan parlamentti ohjailee tuomarinimityksiä ja presidentti päättää, voiko korkeimman oikeuden tuomari jatkaa virassaan yli 65-vuotiaana.

Ulkomaat
Andrzej Duda
Puolan presidentti Andrzej Duda. Janek Skarzynski / AFP

Puolan presidentti Andrzej Duda ilmoitti keskiviikkona allekirjoittaneensa kaksi lakia, jotka vievät päätökseen Puolan oikeusjärjestelmän radikaalit uudistukset.

Duda kertoi asiasta keskiviikkona joitakin tunteja sen jälkeen, kun EU-komissio oli ilmoittanut aloittavansa poikkeuksellisen kurinpitomenettelyn Puolaa vastaan oikeusuudistusten takia. Komission mielestä ne vaarantavat oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Lissabonin sopimuksen 7. artiklaan perustuvaan rankaisumenettelyyn ei ole koskaan ennen ryhdytty. Historiallinen askel on silti toistaiseksi lähinnä symbolinen teko.

Kurinpitomenettely voisi periaatteessa johtaa siihen, että Puolalta jopa vietäisiin äänioikeus EU-päätöksissä ja sen tukia leikattaisiin. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä kaikkien EU-maiden pitäisi olla yksimielisiä asiasta, ja Unkari on jo ilmoittanut käyttävänsä tarvittaessa veto-oikeuttaan.

Perusteli vertaamalla Yhdysvaltoihin

Dudan nyt hyväksymät lait vaikuttavat korkeimpaan oikeuteen ja kaikki tuomarit nimittävään neuvostoon.

Korkeimman oikeuden tuomarien eläkeikä laskee 70:stä 65:een vuoteen – tosin presidentti voi omalla päätöksellään myöntää tuomarille oikeuden jatkaa virassaan 70-vuotiaaksi saakka.

Tuomarit nimittävä 25-henkinen neuvosto puolestaan alistetaan parlamentin ohjaukseen. Tähän mennessä tuomarit ovat nimenneet itse keskuudestaan yli puolet neuvoston jäsenistä; jatkossa parlamentti valitsee neuvostoon 15 tuomarijäsentä.

Presidentti Duda perusteli uudistusten demokraattisuutta muun muassa huomauttamalla, että myös Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomarinimitykset ovat poliittisia.

*Lue myös: *

EU-komissio aloittaa rankaisumenettelyn Puolaa vastaan

Lähteet: AP, Reuters, AFP