Ministeri Saarikko: Maakunnat voivat toteuttaa soten valinnanvapautta asiakassetelillä erikoissairaanhoidossa

Sote-uudistuksen on määrä tulla hyväksyttäväksi keväällä.

sote-uudistus
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.Markku Ulander / Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että hallituksen tänään sopima sote-uudistuksen valinnanvapauslakiluonnoksen ratkaisu tarkoittaa sitä, että maakunnat voivat halutessaan toteuttaa valinnanvapautta asiakasseteleillä myös erikoissairaanhoidossa.

Saarikon mukaan uusi esitys ei tule siis velvoittamaan maakuntia antamaan asiakasseteliä vaikkapa erikoissairaanhoidon leikkauspalveluihin.

– Maakunnilla on jatkossakin tähän mahdollisuus ja velvoite koskee maakuntia ainoastaan silloin, jos hoitotakuu ei täyty ja potilaita jää maakunnalla muutoin jonoon, Saarikko sanoo.

Ministerin mukaan paljon huolta aiheuttanut päivystyspalveluiden ja julkisen erikoissairaanhoidon toimivuus voidaan nyt tältä osin paremmin varmentaa, kun harkinta erikoissairaanhoidosta jää maakuntien omiin käsiin.

Hallitus jatkaa lain valmistelua. Eduskunta saa esityksen käsiteltäväkseen maaliskuussa. Saarikon mukaan koko sote-uudistuksen on määrä tulla hyväksyttäväksi eduskuntakäsittelyn jälkeen kevätkauden aikana.

Lue myös:

Jälleen uusi käänne sotessa – asiakassetelin velvoittavuus ei koske erikoissairaanhoitoa