Herätys: Twitter-piikki kummastuttaa Haaviston kampanjaväkeä, Kataloniassa jännitteiset vaalit, sää poutaantuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Katalonian ja Espanjan liput talon vierekkäisillä parvekkeilla Badalonassa.
Alberto Estevez / EPA

Viimeviikkoinen piikki Twitter-seuraajien määrässä kummastuttaa

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston kampanjatiimi huomasi viime viikolla, että Haaviston Twitter-tilille ryöpsähti kerralla epätavallisen paljon uusia seuraajia. Haaviston kampanjapäällikön mukaan kyse voi olla automatisoiduista tileistä, joiden takana voi olla sama taho. Toinen selitys on, että palveluun ryntäsi joukko alakouluikäisiä suosikkipelin kaatumisen takia.

Pekka Haaviston Twitter seuraajia
Twitter / Yle

Seurakuntaliitokset tuottavat tulosta

Seurakuntien lukumäärä on laskenut 2000-luvulla kolmanneksen lähinnä seurakuntaliitosten kautta. Kirkkohallituksen selvityksen perusteella yhteenliittyminen on kannattavaa: evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntayhtymät ja toisiinsa liittyneet seurakunnat ovat kyenneet säästämään sekä toimintakuluissa että henkilöstökuluissa hiukan enemmän kuin seurakunnissa keskimäärin.

Seurakuntaa kirkossa.
Toni Pitkänen / Yle

Kataloniassa äänestetään aluevaaleissa

Espanjan Kataloniassa äänestetään tänään torstaina jännitteiden sävyttämissä aluevaaleissa. Ennusteiden mukaan itsenäisyysmielisten ja alueen itsenäistymistä vastustavien puolueiden leirit ovat tasavahvat: molempien kannatus on yli 40 prosenttia. Espanjan hallitus erotti Katalonian aluehallituksen ja määräsi vaalit, koska aluejohto yritti yksipuolisesti irrottaa Katalonian Espanjasta.

Carles Puigdemontin vaaliliitto Yhdessä Katalonian puolesta
Carles Puigdemontin (videokankaalla keskellä) johtama vaaliliitto Yhdessä Katalonian puolesta kampanjoi Barcelonassa tiistaina.Toni Albir / EPA

Pohjois-Korean sotilas loikkasi etelänaapuriin

Pohjoiskorealainen sotilas on jälleen loikannut etelään demilitarisoidun vyöhykkeen kautta. Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan torstaina tapahtunut loikkaus on ensimmäinen reiluun kuukauteen. Kaikkiaan kyseessä oli viides loikkaus Pohjois-Koreasta etelänaapuriin tänä vuonna.

Kaksi Etelä Korealaista kävelee kadulla, taustalla iso televisionäyttö.
Franck Robichon /AOP

Sää poutaantuu ja pakastuu

Suomen yli liikkuneet lumi-, räntä- ja vesisateet väistyvät aamun aikana itään, ennustaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Länsi-Lapissa ja Pohjanmaan rannikolla voi päivän aikana syntyä lumi- tai räntäkuuroja, mutta muuten sää on poutaista ja lännessä voi myös aurinko pilkahdella. Aivan eteläisintä rannikkoa lukuunottamatta sää pakastuu. Itäisessä Suomessa ajokeli muuttuu aamulla huonoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun). Lue lisää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta.
Yle