Kokoomuksen Risikko soten uusimmasta käänteestä: "Erittäin hyvä kompromissi"

Risikko sanoo, että soten toteutuminen on taas askeleen lähempänä.

Paula Risikko
Sisäministeri Paula Risikko eduskunnassa  Helsingissä 18. joulukuuta.
Sisäministeri Paula Risikko eduskunnassa Helsingissä 18. joulukuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko pitää hallituksen sopimia muutoksia sote-uudistuksen valinnanvapauslakiluonnokseen "erittäin hyvänä kompromissina".

Hallitus ilmoitti keskiviikkona sopineensa, että asiakassetelin velvoittavuus ei enää koske erikoissairaanhoidon palveluita. Asiakasseteliä pitää kuitenkin tarjota, jos potilas ei pääse erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin.

– Saimme velvoittavuutta valinnanvapauteen erityisesti perustasolla. Erikoistasolla valinnanvapaus sidotaan hoitotakuuseen. Siellä hoitotakuu ei ole toteutunut ja nyt me saadaan se asiakassetelillä viimeistään hoidettua siten, että ihmiset pääsevät oikeasti hoitoon, Risikko kommentoi.

Risikon mukaan kokoomus oli vahvasti alkuperäisen lakiluonnoksen kannalla, mutta tuli toisiin ajatuksiin lausuntokierroksen jälkeen.

– Totesimme, että jos me halutaan saada tämä eteen päin, silloin kannattaa joitain asioita muuttaa ja tämä muutettiin.

Risikko kertoo, että asiakassetelin velvoittavuus aiheutti huolta erityisesti erikoissairaanhoidon asiantuntijoissa. Hän sanoo ymmärtäneensä palautteen.

– Se oli aikamoinen se palaute, mutta tässä nyt osottettiin se, että palautetta kuunneltiin. Eli kyllä kannattaa antaa palautetta.

Risikko sanoo, että soten toteutuminen on taas askeleen lähempänä. Hän kuitenkin myöntää, että töitä uudistuksen parissa vielä riittää.

Lue myös:

Ministeri Saarikko: Maakunnat voivat toteuttaa soten valinnanvapautta asiakassetelillä erikoissairaanhoidossa