1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meripelastus

Meripelastuskeskuksella kaksi hälytystehtävää Saaristomerellä

Meripelastuskeskus varoittaa laukaisemasta hätäraketteja turhan takia.

Kuva: Yle / Lassi Tolvanen

Meripelastuskeskuksella oli keskiviikkona kaksi hälytystehtävää Saaristomerellä. Toisessa tarvittiin meripelastuskopteri Super Puman apua.

Alkuillasta hieman ennen kello 17:ää kaksi henkilöä ajoi perämoottorilla karille Kihdin itäsivulla Iniön alueella. Paikalle hälytettiin venepartiot Nauvon merivartioasemalta ja vartiolaiva Tursakselta sekä rajavartiolaitoksen päivystävä meripelastuskopteri Super Puma Turusta.

Veneilijät olivat ajautuneet karikon yli niin pahaan paikaan, ettei heidän lähelleen päässyt partioveneellä. Meripelastushelikopteri vinssasi henkilöt veneestä turvaan ja kuljetti heidät Turkuun. Tapahtumasta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Vaativat sääolot vaikeuttivat tehtäviä

Vähän ennen puoltayötä meripelastuskeskus sai ilmoituksen mahdollisesta hätäraketista Mynämäen Mynälahdella. Alueelle hälytettiin venepartiot Susiluodon merivartioasemalta ja vartiolaiva Uiskolta. Lisäksi etsintätehtävään hälytettiin Super Puma Turusta, mutta se ei kyennyt osallistumaan etsintöihin säärajoitteiden vuoksi.

Koko Mynälahden merialue etsittiin kauttaaltaan, mutta mitään hätään viittaavaa ei havaittu.

Molempien tapahtumien aikana tehtävien hoitoa hankaloittivat vesisade, kova tuuli, huono näkyvyys ja pimeys.

Älä ammu hätärakettia turhaan

Meripelastuskeskus muistuttaa, että hätärakettia ei pidä milloinkaan laukaista, jos ei ole todellisessa hädässä. Ilkivaltaisesti laukaistua hätärakettia kohdellaan aina perättömänä vaarailmoituksena, ja siitä tehdään rikosilmoitus.

Jo lyhyestäkin etsinnästä voi aiheutua tuhansien eurojen kustannukset, jotka koituvat syylliseksi todetun maksettavaksi, sanoo Meripelastuskeskus tiedotteessaan.