Kotien esteettömyyskorjauksiin tarjolla miljoonia, alle puolet rahoista käytetty – Avustuksesta ei tiedetä tai sen hakeminen on liian vaikeaa

Valtio kannustaa yli 65-vuotiaita asumaan omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Esteettömyysremontteihin tarkoitetut avustusrahat jäävät kuitenkin käyttämättä.

esteettömyys
Jukka Laakso ja Hanna Koskela
Korjausavustuksen hakeminen ei ole aivan helppoa, myönsivät Vanhustyön keskusliiton Jukka Laakso ja Aran Hanna Koskela Ylen aamu-tv:ssä.

Ikäihmisten kotien korjauksiin oli varattu tänä vuonna kahdeksan miljoonaa euroa, mutta vain kolme miljoonaa on käytetty.

Suurin syy siihen on, etteivät ihmiset tiedä koko avustuksen olemassaolosta, sanoo Hanna Koskela, joka toimii korjausavustusyksikön päällikkönä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arassa.

Korjausavustusten myöntäminen siirtyi vuosi sitten kunnilta Araan.

– Tiedottaminen ei ehkä mennyt ihan ruohonjuuritasolle niin kuin toivottiin, Koskela myönsi Ylen aamu-tv:n haastattelussa torstaina.

Avustuksen hakeminen vanhukselle monesti liian vaikeaa

Valtio kannustaa yli 65-vuotiaita asumaan omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Esimerkiksi portaiden ja kylpyhuoneiden esteettömiksi remontointiin voi saada korjausavustusta, kunhan tietyt ehdot täyttyvät.

Avustuksen hakeminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa, sillä avustusta myönnetään tulo- ja varallisuusrajojen perusteella ja kaavakkeita on paljon täytettävänä, arvioi korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso Vanhustyön keskusliitosta.

– Keskimääräinen asiakas on yli 80-vuotias, hän muistuttaa.

Aivan ensimmäiseksi pitää miettiä, mitä kotona pitäisi muuttaa, jos liikkuminen alkaa olla hankalaa, Hanna Koskela sanoo.

Neuvoja sekä avustuksen hakemiseen että sen arviointiin, mitä kodissa kannattaisi korjata, jotta siellä voisi asua myös liikuntarajoitteisena, saa Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojilta (siirryt toiseen palveluun). Myös Aran verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) on neuvoja korjausavustuksen hakemiseen.

"Yksikin porras voi olla ongelma"

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja voi tulla kotiin katsomaan, mitä siellä kannattaisi tehdä: rakennetaanko portaisiin luiska, täytyykö kylpyhuonetta laajentaa, onko keittiö turvallinen.

– 99 prosenttia taloista on portaiden takana. Ei mielletä sitä, että se yksikin porras on ongelma jossain vaiheessa, Jukka Laakso sanoo.

Useimmiten korjausavustusta haetaan omakotitalon esteettömäksi muuttamiseen.

– Yleinen ongelma on, että pesutilat ovat rintamamiestalon kellarikerroksessa. Sitten voidaan rakentaa pesutila keskikerrokseen, Hanna Koskela sanoo.

– Pesutilassa voi olla myös tasoeroja tai liian pieni oviaukko, Laakso kuvailee.

Myös asunto-osakeyhtiössä, jossa asukas vastaa itse remonteista asunnon sisällä, voi hakea korjausavustusta esimerkiksi kylpyammeen poistamiseen ja suihkukaapin asentamiseen, Hanna Koskela sanoo.

Neuvoja kaikille tuloista riippumatta

Neuvoja esteettömyysremontointiin saavat kaikki yli 65-vuotiaat, mutta korjausavustuksen saamiseen vaikuttavat tulot ja omaisuuden määrä.

Varallisuutta arvioidaan niin, että oman asunnon lisäksi hakijalle voi jäädä noin 10 000 euroa remontin jälkeen, Hanna Koskela sanoo.

– Omaa kotia ei siis tarvitse myydä.

Kesämökin tai metsän omistaminen voi kuitenkin olla este avustuksen myöntämiselle.

Korjausavustus voi olla jopa puolet remonttikuluista. Keskimääräinen avustus on noin 4 000 – 5 000 euroa, Koskela kertoo.

Lue myös:

Haluatko asua nykyisessä asunnossasi vielä vanhanakin? – Mieti jo ajoissa tarvittavia muutoksia