Talvipäivänseisaus on tänään – valoisampia päiviä saa vielä odotella

Vuoden loppuun mennessä päivä pitenee muutaman minuutin.

Talvipäivänseisaus
Jääkiteitä ikkunassa
Katso videolta, miten talvipäivänseisausta on iät ajat vietetty.

Talvipäivänseisaus tapahtuu tänään torstaina kello 18.28. Päivä on vuoden lyhyin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että Maapallo on talvipäivänseisauksen aikaan kääntyneenä siten, että pohjoinen pallonpuolisko on poispäin auringosta, joka porottaa suoraan taivaanlaelta Kauriin kääntöpiirille.

Liljeströmin mukaan aurinko nousi tänään Helsingissä kello 9.24 ja laskee kello 15.13. Jyväskylässä aurinko nousee kello 9.43 ja laskee 14.47. Oulussa aurinko nousee 10.29 ja laskee 14.03. Sodankylässä ja sen pohjoispuolella aurinko ei nouse eikä laske tänään ollenkaan.

Päivän pituuden omalla paikkakunnallasi voi katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun). (siirryt toiseen palveluun)

Huomisesta alkaen valoisa aika alkaa hiljalleen lisääntyä kesäpäivänseisaukseen saakka, joka tapahtuu ensi kesäkuun 21. päivänä.

– Kaikkein vauhdikkaimmillaan päivän pidentyminen on kevätpäiväntasauksen aikoihin maaliskuun loppupuolella. Vielä tammikuussa päivän piteneminen on hidasta, mutta helmikuussa se lähtee aika vauhdikkaaseen nousuun, Liljeström sanoo.

Vuoden viimeisenä päivänä ensi viikon sunnuntaina Helsingissä päivä on pidentynyt 9 minuuttia, Jyväskylässä 10 minuuttia ja Oulussa 16 minuuttia. Silloin Sodankylässäkin aurinko jo kävisee horisontin yläpuolella. Utsjoella aurinko tulee esiin seuraavan kerran vasta tammikuussa.