Poliisi sopi rikollisten kanssa varastetun rynnäkkökiväärin palautuksesta – kahta epäillään rikoksentekijän suojelemisesta

Puolustusvoimien autosta varastettiin rynnäkkökivääri Lahdessa kesällä 2016. Kahden poliisin epäillään luvanneen rikollisille, että heidän osuuttaan varkaudessa ei tutkita, jos ase saadaan takaisin.

rynnäkkökiväärit
Poliisin virkapuku ja merkkejä
Eveliina Matikainen / Yle

Kahta lahtelaista poliisia epäillään rikoksesta toissa kesänä anastetun puolustusvoimien rynnäkkökiväärin palautuksessa.

Poliisien epäillään menetelleen lainvastaisesti, kun he ovat sopineet rynnäkkökiväärin anastajien kanssa aseen palautuksesta. Tutkinnassa on ollut se, ovatko poliisit luvanneet rikollisille jättää tutkimatta heidän osuutensa varastamisesta, mikäli ase palautetaan.

Jutun esitutkinta on valmistunut ja asia on siirtynyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon. Rikosnimikkeinä ovat virkavelvollisuuden rikkominen ja rikoksentekijän suojeleminen. Poliisit ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Rynnäkkökivääri varastettiin puolustusvoimien autosta Kärpäsen kaupunginosassa heinäkuun alussa 2016. Ase oli kateissa viikon, kunnes se luovutettiin poliisille kadulla Lahdessa.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan poliisit voivat jatkaa normaalisti työssään. Hän kertoo saaneensa selvityksen tapahtumista, ja katsoo, että tärkeintä on ollut erityisen vaarallisen aseen saaminen pois kadulta.

Koskimäki muistuttaa myös, että juuri ennen Lahdessa tapahtunutta rynnäkkökiväärin anastusta Vihdissä oli menehtynyt yksi poliisi ja toinen loukkaantunut rynnäkkökiväärin luoteihin.